Пътеводителят „От Балкана до Дунав” с представяне във Photosynthesis на 18 февруари

Защо си струва да пътешестваме в Северна България? Какви изненади крие крайдунавският регион? Колко богато е природното и културно разнообразие в земите на север от Стара планина? Тези и още теми, свързани с Дунавска България, ще разискват авторите на пътеводителя „От Балкана до Дунав” (ИК „Сиела”) Весела Николаева, Гавраил Гавраилов и Михаил Михов на 18 февруари от 19:00 часа в столичното кафе-галерия Photosynthesis. В представянето ще вземе участие и Надежда Павловафотограф и куратор в галерия Photosynthesis.

Любителите на пътешествията из малко познати места имат повод за радост посред зимния сезон! На 18 февруари (понеделник) от 19:00 часа в уютното кафе-галерия Photosynthesis (бул. „Васил Левски“ 57) ще бъде представена книгата „От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България” с автори Весела Николаева, Михаил Михов и Гавраил Гавраилов. Пътеводителят за Дунавска България излезе през декември 2018 г. и бе представен официално в Русе и Свищов. Книгата разказва за редица слабо известни факти за региона на север от Стара планина и разглежда множество живописни места от Видин чак до Силистра.

Двама от авторите на „От Балкана до Дунав” вече имат зад гърба си два пътеводителя: „Селата в България. Посоки за туризъм и култура” и „Села и туризъм. Посоки за пътешествия из България”.  Това са психологът и основател на платформата за селски туризъм RuralBalkans Гавриал Гавраилов и лицензираният туристически водач Михаил Михов. В третата им съвместна книга към тях се присъединява и журналистката и автор на платформата Severozapazenabg.com Весела Николаева. Тримата ще разкажат от първо лице какво си струва да посетим и да преживеем в региона, свързан географски и исторически с Дунав. Гостите на събитието ще имат възможността да дегустират от биосертифицираните вина на Албена Симеонова от района на Никопол.

Вход свободен!

Откъс от „От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България”, Гавраил Гавраилов, Михаил Михов, Весела Николаева

Чипровци: Големите съкровища на малкия град

Чипровци е нещо повече от географско място. Тук не се идва заради грандиозни крепости, забавления или масово известни забележителности. Пленително е наследството на много векове, които са ни оставили района с може би най-странната съдба на Балканите. Всеки, преминал през Чипровско, е оставил спомен за огромни богатства и култура. Нищо от това не е изчезнало и не обръщайте внимание на тишината, която днес е завладяла градчето. Чипровци още крие несметните си богатства, с които се е прочуло по целия Балкански полуостров, а жителите му пътували и ги разнасяли от Венеция до Дамаск.

Голямо богатство на града в наши дни са чипровските килими, вече официално част от световното наследство на ЮНЕСКО. Всяка нишка от тях е ръчно изтъкана от местните майсторки, които някога са били стожер на семейната икономика. Историческите извори разказват за участие в изложения и награди, и търговия по пазари отвъд пределите на някогашната Османска империя. Толкова високо ценени били чипровските килими, че купците (клиенти) някога давали заявки и плащали със злато и сребро предварително, за да получат стоката. Ще разберете защо са го правили, когато ги видите на живо. Всяка година в началото на месец май се организира Фестивал на чипровския килим, на който се продават килими, пана, възглавнички и всякакви произведения на местни занаятчии. Извън фестивала може просто да се разходите из града, да разгледате и разпитате къде се тъкат хубавите килими.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.