Пътеводителят „От Балкана до Дунав” с представяне във Photosynthesis на 18 февруари

5/5

Защо си струва да пътешестваме в Северна България? Какви изненади крие крайдунавският регион? Колко богато е природното и културно разнообразие в земите на север от Стара планина? Тези и още теми, свързани с Дунавска България, ще разискват авторите на пътеводителя „От Балкана до Дунав” (ИК „Сиела”) Весела Николаева, Гавраил Гавраилов и Михаил Михов на 18 февруари от 19:00 часа в столичното кафе-галерия Photosynthesis. В представянето ще вземе участие и Надежда Павловафотограф и куратор в галерия Photosynthesis.

Любителите на пътешествията из малко познати места имат повод за радост посред зимния сезон! На 18 февруари (понеделник) от 19:00 часа в уютното кафе-галерия Photosynthesis (бул. „Васил Левски“ 57) ще бъде представена книгата „От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България” с автори Весела Николаева, Михаил Михов и Гавраил Гавраилов. Пътеводителят за Дунавска България излезе през декември 2018 г. и бе представен официално в Русе и Свищов. Книгата разказва за редица слабо известни факти за региона на север от Стара планина и разглежда множество живописни места от Видин чак до Силистра.

Двама от авторите на „От Балкана до Дунав” вече имат зад гърба си два пътеводителя: „Селата в България. Посоки за туризъм и култура” и „Села и туризъм. Посоки за пътешествия из България”.  Това са психологът и основател на платформата за селски туризъм RuralBalkans Гавриал Гавраилов и лицензираният туристически водач Михаил Михов. В третата им съвместна книга към тях се присъединява и журналистката и автор на платформата Severozapazenabg.com Весела Николаева. Тримата ще разкажат от първо лице какво си струва да посетим и да преживеем в региона, свързан географски и исторически с Дунав. Гостите на събитието ще имат възможността да дегустират от биосертифицираните вина на Албена Симеонова от района на Никопол.

Вход свободен!

Откъс от „От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България”, Гавраил Гавраилов, Михаил Михов, Весела Николаева

Чипровци: Големите съкровища на малкия град

Чипровци е нещо повече от географско място. Тук не се идва заради грандиозни крепости, забавления или масово известни забележителности. Пленително е наследството на много векове, които са ни оставили района с може би най-странната съдба на Балканите. Всеки, преминал през Чипровско, е оставил спомен за огромни богатства и култура. Нищо от това не е изчезнало и не обръщайте внимание на тишината, която днес е завладяла градчето. Чипровци още крие несметните си богатства, с които се е прочуло по целия Балкански полуостров, а жителите му пътували и ги разнасяли от Венеция до Дамаск.

Голямо богатство на града в наши дни са чипровските килими, вече официално част от световното наследство на ЮНЕСКО. Всяка нишка от тях е ръчно изтъкана от местните майсторки, които някога са били стожер на семейната икономика. Историческите извори разказват за участие в изложения и награди, и търговия по пазари отвъд пределите на някогашната Османска империя. Толкова високо ценени били чипровските килими, че купците (клиенти) някога давали заявки и плащали със злато и сребро предварително, за да получат стоката. Ще разберете защо са го правили, когато ги видите на живо. Всяка година в началото на месец май се организира Фестивал на чипровския килим, на който се продават килими, пана, възглавнички и всякакви произведения на местни занаятчии. Извън фестивала може просто да се разходите из града, да разгледате и разпитате къде се тъкат хубавите килими.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp