Първият коронавирус роман подрежда историите на всички герои, включени в поредицата „Сезони”

„Освен, че дава дефиниция на нашата тревожна ера, „Лято” е и първият сериозен коронавирус роман” – така писателят и журналист Алекс Престън коментира във вестник „Гардиън” най-новата книга на британската писателка Али Смит. Творбата е последната част от поредицата „Сезони” и излиза на български език с логото на издателство „Лист” само четири месеца след премиерата си във Великобритания. Както и при другите романи, преводът е дело на Паулина Мичева.

В „Лято” 58-годишната Смит, наричана „Нобеловият лауреат на Шотландия в режим „очакване”, преплита историите на всички герои от поредицата и намества всички парчета от пъзела на книжния квартет.

И този роман, както останалите – „Есен”, „Зима” и „Пролет”, е изтъкан от болезнена актуалност, но не прекрачва ръба към документалността и остава в границите на художествената литература.

Светът е под карантина, вирусът сваля маските на политиците и показва истинския им облик. Фалшивите новини сеят нова зараза, борсите са разтърсени, държавите – затворени, човечността – забравена. На този фон Али Смит ни запознава със Саша Грийнлоу и брат ѝ Робърт – двама тийнейджъри, всеки със своя мания – тя иска да спаси дивата природа, а той е Престъпник ниво седем в компютърна игра и знае много за Айнщайн. Също като него е гений и откривател. Засега е открил, че независимо от епохата изтезанията не се променят, само се усъвършенстват.

Какво се случва с младите Грийнлоу, когато срещат 104-годишен старец? Как оцелява човечеството, когато е на ръба? Столетникът знае отговорите, преживял е две войни…

Излято от тревогите и надеждите на Али Смит за бъдещето на човека и човечеството, „Лято” е сред най-добрите романи в англоезичната литература за 2020 г. Той вече се превърна в бестселър, а дали ще получи награда от ранга на „Букър”, за каквато беше номиниран „Есен”, или пък ще участва в надпревара за приза „Джордж Оруел”, както „Пролет” – ще разберем догодина.

Корицата е дело на художничката Албена Лимони.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO