“Париж – радостта от живота” – 10 години Димо Райков пише за Париж

Десет години Париж е в България с книгите на Димо Райков

„Париж – радостта от живота“ излиза на 17 март.

Димо Райков е един от най-харесваните и четени съвременни български писатели. Освен в България, той стана много популярен и във френската столица, където живее заедно със семейството си, има уникални срещи с редица световноизвестни умове, сред които особено цени тези със Салман Рушди, Пол Остър, нобелистката Тони Морисън,  Марк Леви, с вече отишлите си от нашия свят Умберто Еко и Стефан Хесел, родоначалникът на движението „Възмутете се!“, писателя Давид Фоенкинос.

PARIJ RADOSTTA OT JIVOTAфеф 1

 

С Марк Леви, най-четеният автор във Франция, Димо Райков е добър приятел от няколко години.

 

 

Димо Райков е роден на 31 юли 1954 г. в най-строго охраняваното в страните от някогашния Варшавски договор градче Малко Търново, намиращо се в Странджа планина, на няколко километра от българско-турската граница.

Завършва минно училище в Бургас и българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дълги години работи като редактор в редица литературни издания и национални медии. Сред длъжностите, които заема, са съветник на Комисията по медии и култура в 38-то Народно събрание на Република България, както и шеф на „Връзки с обществеността“ в Министерството на труда и социалната политика.

Творческата му кариера започва през 1983 г. със сборника с разкази „Стълба от камък“, последван от повестта „Жребият“ (1987 г.) и сборника с  разкази „Мигът на невестулката“ (1989 г.). Издава и романите „Писма до мъртвия брат“ (1993 г.) и „Пансионът“ (1995 г.). През 2008 г. те са преиздадени в едно томче.

PARIJ RADOSTTA OT JIVOTA 1

 

Димо Райков с Умберто Еко

 

 

Преди десетина години Димо Райков поделяше времето си между София и Париж, творчески плод на което бяха книгите му „Париж, моят Париж…“ (2006 г.), претърпяла вече три издания и наредила се сред топ 20 на най-четените и продавани книги в 20-годишната история на ИК „Хермес“, „BG емигрант в Париж“ (2008 г.) и „55 тайни на Париж“ (2009 г.), оформили един уникален и любопитен триптих за Града на Светлината.

Живеейки вече в Париж, Димо Райков издаде и сборника с разкази „Кестени от Париж“ (2011 г.), романа „Реката на смъртта или разказ за генезиса на една омраза“ (2012 г.), който провокира така нужното ни днес усещане за памет, „Диагноза: Българин в чужбина“ (2014 г.), която също има ново преиздание, и „Сини сърца“ (2015 г.).

Авторът е носител на редица от най-големите национални награди за белетристика и публицистика. Превеждан е в чужбина.

Произведенията му се намират в 15 от най-известните библиотеки в света.

Сега Издателска къща „Хермес“ представя „Париж – радостта от живота“. Книгата е предназначена за тези, които никога не са ходили в Града на Светлината, както и за онези, които искат да го видят отново. PARIJ RADOSTTAk

За „Париж – радостта от живота“

„Във всеки град има по нещо, в Париж има всичко.“ А. Франс

В книгата писателят разкрива тайните на един от най-красивите градове в света през погледа на самите французи, както и собствените си усещания за Париж и манталитета  на парижани.

 

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.