Парите или живота

Наръчник за управление на парите и на живота

„Парите или живота“ – една от най-разпространените фрази в киното, която непременно свързваме с обир и насочено дуло на пистолет. И ако наистина попаднем в такава ситуация, приклещени и нападнати от крадец, то повечето от нас на мига биха хвърлили парите и бягали за живота си.

А осъзнаваме ли, че имаме ултиматума „Парите или живота“ във всеки. Един. Ден. От живота си?

И не, не ни притиска обирджия в човешки облик, разбира се. Притиснати сме от времето – най-големият крадец на едното и на другото.

Книгата „Парите или живота“ на Джо Домингес и Вики Робин ни отваря очите за точно този момент – че в забързания съвременен живот, в консуматорското общество, в което изкарването на пари е най-големият приоритет, във време, когато с пари измерваме щастието си, целите си, положението си в обществото и все сякаш пари не ни достигат, а всъщност е щастие – в това време просто… забравяме да живеем.

„Парите не са, каквото бяха, и никога не са били“

Книгата ни помага да достигнем до тежкия за преглъщане извод, че вече „не работим, за да живеем, а работим, за да умрем“. Ще обясня. Преследвайки по-голямо финансово благополучие, подмамени от миража на Американската мечта, работим все повече и повече, олицетворяваме се с професията си, а нерядко работата ни всъщност е неудовлетворяваща и натоварваща за нас. Това, от своя страна, рефлектира на и без това малкото ни останало свободно време, което използваме за „отпускане на парата“ вечер с чаша(и) алкохол, „шопинг терапия“ и купуване на ненужни неща, хванати в капана на рекламите, които ни примамват с лесни и бързи рецепти за щастие с материален привкус, а уикендите използваме за „бягство“ от ежедневието. Дори тези думи използваме. А всъщност свободното си време посвещаваме на терапия срещу потиснатостта от работните дни, в набавяне на натрупаните липси, вместо да подарим това време на любимите си хора, като просто общуваме пълноценно с тях.

И ето къде отиват всички заработени пари. Компенсираме натовареността, получена от изработването им. А какво ни остава накрая? – Изводът, че така позволяваме парите да станат господар на нашия живот.

И все не ни достигат. А всъщност сме презадоволени.

В личен план сме потиснати, неудовлетворени и постоянно чувстваме липси. В глобален план тази свръхконсумация ограбва ресурсите и разрушава планетата, на която живеем. А всичко това не е нужно.

Колко всъщност е достатъчно?

Книгата предлага идеята за Еволюция на кривата на задоволеността. Кривата върви нагоре, покривайки финансовите нужди, необходими за нашето оцеляване. Това е базовото ниво, което покрива основни нужди като храна, подслон, топлина. Следващата точка нагоре е тази, осигуряваща нашия комфорт. Като по-хубави дрехи, получаването на мечтаното колело или китара. От удобства минаваме направо на луксове, а дори не забелязваме промяната. Колата, например, е лукс, който 92% от хората по света не могат да си позволят. След това идва стремежът към все по-хубава кола. В един момент всяка следваща покупка изисква все повече пари, за да произведе същата тръпка, а тази тръпка отминава все по-бързо. Достигнали тази точка, ние губим смисъла на всичко. Кривата на задоволеността започва да пада. Материалните придобивки вече не ни носят такова илюзорно щастие, но продължаваме по инерция да ги трупаме и да се стремим към тях. Повечето пари обаче ни носят повече притеснения, същевременно ни взимат и повече време, което можем да прекараме със семейството си. Вече независимо колко купуваме, се чувстваме неудовлетворени. Именно тук идва презадоволяването. Тук идва и „достатъчно“.

В нездрави взаимоотношения ли сте с парите?

Позволявате ли те да движат живота ви? Вярвате ли, че повечето пари са равностойни на повече щастие? Работите ли работа, която не харесвате, в името на изкарването на повече пари? А това наистина ли ви прави щастливи?

От ФН-мислене (финансово независимо мислене) към ФН-живот

Книгата „Парите или живота“ задава важни въпроси, които ни карат да се замислим какво е реалното ни отношение към парите и доколко сме позволили те да завладеят живота ни. Но не стига само до там. Тя е един напълно функциониращ

наръчник за рационален мениджмънт на личните ни финанси.

Умело показва, че понякога по-малко е повече, помага ни да разберем кое за нас е всъщност излишно и как да печелим, спестяваме и харчим пари по осъзнат начин. Първите стъпки от този наръчник предлагат гъвкавост и могат да се четат персонализирано спрямо нуждите на читателя, а не по ред. Пестенето на пари не е представено като крайна цел, а като средство за по-добър и пълноценен живот. Изключително интересна е частта, в която нагледно е показано и изчислено по колко часа живот средно разменяме за всеки получен долар (лев). Прочетете я, обзалагам се, че ще бъдете впечатлени и ще се откриете в много от точките. Книгата поставя и въпроса: Тази размяна на жизнена енергия съвпада ли с ценностите и целите на живота ми? Помага ни да осъзнаем истината за стойността на парите, да (пре)открием своите ценности и цели, да възвърнем баланса в отношенията си с другите и пътя към собствения ни душевен мир.

Решения

Книгата не ни предлага магическо и моментално лекарство към всички несгоди. А нещо много по-ценно –дава ни фундаментални знания и полезни практики за осъзнат мениджмънт на парите и на живота. Учи ни как да съставяме месечна таблица на приходите и разходите си и как да изчисляваме своя месечен баланс спрямо личните си нужди и потребности. Помага ни да разберем къде е „достатъчно“ за нас самите, да излезем от матрицата на постоянното харчене и постоянния недостиг. Съдейства ни да постигнем финансова осъзнатост и зрялост, до която малцина достигат, независимо от възрастта. Да живеем прородосъобразно, с ясна мисъл както за утрешния ден, така и за следващите десетилетия на планетата ни. И най-важното – помага ни да осъзнаем, че щастието не се крие в повечето пари. И умело ни подсказва за много други сфери от живота, където можем да го потърсим.

В добавка наръчникът предоставя много източници на мотивация и конкретни идеи, като например „101 доказани причини да спестите пари“ или „Спестявайте пари, докато спасявате света“.

След прочитането на тази книга въпросът „Парите или живота“ никога повече няма да ви вълнува. Защото вече ще знаете, че можете да имате и двете.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.