Пърформанс фестивал „Алтернативна Сцена – Заедно отвъд границите“ ще превърне парковата зона около Панчарево в арт сцена

5/5

От 8 до 18 септември 2022 в района на Рибарника и бившия плаж на язовир Панчарево край София ще се осъществи дебютното издание на танцовия фестивал „Алтернативна Сцена – Заедно отвъд границите“ с вход свободен.

Фестивалът, който ще трансформира добре познатото на столичани парково пространство в открита арт сцена, ще се състои в три активни етапа – отворена покана към младежи, които имат желание да се включат в програмата, чрез участие в  открити репетиции и уъркшоп по сайт-спесифик пърформанс (от 12 до 14 септември); отворени репетиции на всички участващи артисти (от 8 до 16 септември), както и същинската  част на събитието – двудневно събитие на открито в дните 17 и 18 септември, което ще представи на публиката авторски танцови пърформънси, интерактивни хореографски инсталации, както и резултатите от танцовата работилница с младежите.

Фестивалът „Алтернативна сцена“, който е колаборация между танцовите компании “БодиМелд”, “Атом Театър” и неформалната група “ПИК – Платформа за импровизация и композиция” има за цел създаването и представянето пред широката публика на авторски представления, които ще активират парковата среда в района на Рибарника в Панчарево. Всеки артист от двете танцови формации ще избере определен район и представи пърформанс, чиято идейна концепция е вдъхновена от самото място. Група ПИК пък ще бъде свързващата частица между всички локации, като чрез танц и импровизация ще води публиката между различните ключови точки от фестивалната зона.

фотограф: Грег Дан

Една от главните цели на организаторите на събитието е разкриването на скрития потенциал на природния крайградски регион и трансформирането му в едно артистично и магическо място. Желание на организаторите също е  и поставянето на фокус върху забележителните му история и природни дадености, които, за голяма част от традиционните му посетители, все още не са напълно известни. Фестивалът има за цел, чрез хореографски похвати да потопи посетителите в магията на танца и изкуството, като ги разходи из трансформираната паркова зона на крайградското езеро.  Освен авторските представления, създадени специално за фестивала, на 17 септември (събота), 19:30 ще бъде представена и миниатюра на Available Collective – импровизационна компания базирана в Англия и Чехия с танцьори  Даниел Кеарнс и Томаш Уортнер.

В рамките на фестивалната част на инициативата, хореографите и водещи Зорница Стоянова от “БодиМелд” и Дорина Пунчева, от “Атом Театър”, също така, ще представят и резултатите от тридневната работилница с младежи от София – атрактивно танцово представление на открито.

Дорина Пунчева

Дългосрочна цел на организаторите на „Алтернативна сцена“ е събитието да се превърне в годишен фестивал, който да развива и обогатява съвременната танцова сцена в България, чрез привличане на артисти от национално и международно ниво. Ние искаме да направим едно живо изкуство в паркова среда, до което всеки ще има възможност да се докосне напълно свободно и без граници.  Всяка година фестивалът ще променя темата и ще кани различни български и чуждестранни танцови и пърформанс компании като партньори.  „Алтернативна сцена“ е уникален с това, че подкрепя създаването на оригинален културен продукт, който комбинира танцовото изкуство и природната среда”, споделят организаторите на дебютното издание от формация “БодиМелд”.

Фестивалът „Алтернативна Сцена – Заедно отвъд границите“ се осъществява с подкрепата на Столична община – Столична програма “Култура”.

БодиМелд създава танцови спектакли, и платформи, които подпомагат развитието на независими хореографи и танцьори в САЩ от 2007 до сега, а в България от 2020. Мисията на “БодиМелд” е чрез партньорства и колаборации с артисти и компании от цял свят да допринася за развитието и сътрудничество в местната и световната сфера на танцовото изкуство.

“Ние работим за устойчива танцова общност и подкрепяме независими танцови артисти на местно и международно ниво. Ценим обмена на идеи и споделянето на методологии и организираме множество резидентски програми и артистични обмени.

Подкрепяме изследователския процес и експеримент в областта на танца както на сцената, така и на организационно ниво.  Стремим се да създадем отворена общност, която подкрепя артистите.  Темите за оцеляването на артистите в сложния политически климат са особено важни за нас и нашите платформи винаги адресират проблемите на сегашното време. Чрез нашите програми ние също се надяваме да популяризираме „експерименталния“ или „нов“ танц и пърформанс, като го направим по-достъпен и разбираем за публиката.

Зорница Стоянова

АТОМ THEATRE е компания базирана в България, работеща в областта на съвременния танц и сайт спесифик изпълнение. Групата е сформирана през 2011 г. и оттогава взема участие в различни платформи в България, Южна Корея, Австрия, Германия, Македония, Гърция, Чехия, Черна гора, Румъния, Франция, Сърбия, Хърватия, Испания. През 2017 г., Атом създава международна платформа за млади хореографи, наречена  ATOM Choreographic Series.

“Мисията ни е умишлено да създадем благоприятни условия за младите съвременни танцьори да растат, да се развиват професионално и да откриват творческата си идентичност. Стремежите ни разширяват съвременното танцово изкуство в България, създават приобщаваща среда и запознават повече танцови артисти със съвременния танц като средство за изразяване.

ПИК – Платформа за импровизация и композиция

Платформа за импровизация и композиция (ПИК) е група от професионални изпълнители и хореографи в сферата на съвременния танц и пърформанс с фокус към импровизационните техники за сцена. Групата в момента се състой от Ивайло Димитров, Силвия Чернева, Зорница Стоянова, Цвета Дойчева, Николай Бързаков, Саша Кръстарска, Ина Георгиева-Евтимова и музикантите Павел Терзийски и Димитър Горчаков.

За хореографите и водещите на ателие:

Дорина Пунчева

Дорина е професионална българска танцьорка с повече от двадесет години опит на танцовата сцена. От 2018 г. е официален танцьор и сътрудник на ATOM Theatre.

Дори участва в ATOM представления като: “Кукери”, “Cold”, “Crave”, “I Want”, “Loop” и др. Нейната страст към танците е от 4-годишна възраст на Дори, когато започва първите си танцови класове по модерни танци. По-късно завършва бакалавърска степен по танцово изкуство в НАТФИЗ с танцов театър.

Зорница Стоянова

Зорница Стоянова(САЩ/РБ) е награден хореограф, куратор, писател, видео и светлинен дизайнер. През 2006 г. завършва Bennington College със специалност хореография и звуков дизайн. След това се мести в Филаделфия, САЩ където продуцира и представя спектакли и видео под името BodyMeld/БодиМелд.  От 2020г. живее напълно в София, България и продължава да ръководи проектите на БодиМелд в САЩ, както и развива дейността на компанията на родна земя.

Представлението и AndroMeda е поръчано и представено от престижния Philadelphia Museum of Art (2020), а соло спектакъл Explicit Female е награден с Филаделфийската награда за съвременен танц “Rocky”. Стоянова представя сценичните си работи в САЩ, България и Франция. Част от местата са St. Marks Church, в Ню Йорк Сити, Live Arts Festival във Филаделфия, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в София, Wanted Festival в Рен, Франция.  Канена е на хореографски резиденции в Полша, Румъния, САЩ и България (Дерида Денс).

Най-влиятелните й учители са Deborah Hay, Meg Stuart, Ishmael Houston Jones, и Danny Lepkoff. Като изпълнител е танцувала за Eiko & Koma, Boris Charmatz, Cie. Willy Dorner, Lionel Popkin и други. Нейните танцови филми са участвали във фестивали в САЩ, Мексико, Аржентина, Уругвай, България, Ирландия, Германия и Бангладеш. Зорница е привърженик на устойчиво развитие на танцовото общество и създава множество програми за подпомагане, сътрудничество и обучение на хореографи. Като BodyMeld тя продуцира “Current: an evening of art and dance” и “Dance Cinema Projects” от 2007 до 2011. От 2014 насам организира „Get What You Need”, сбирка/уъркшоп за хореографи, която от 2 години прераства в 8-месечна резиденция за независими хореографи във Филаделфия. Прави множество партньорства и създава резиденции и разменни начала както с индивидуални артисти от целия свят така и с организации като Movement Research, NYC;  Art Station Foundation, Poland; Philadelphia Dance Projects, USA; The Fidget Space, USA; Mascher Dance, USA; и други. Тя преподава „Техника за импровизационно изпълнение“, „Танц за камера“ и „Композиция“ във Филаделфия, Франция, Унгария, родната си България, а сега и виртуално.  Зорница пише периодично за thINKingDANCE.net, където е редактор, а като майка на два деца продължава да работи за популяризирането на нуждите на родителите артисти в сценичната индустрия. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp