Пънк в три части: Пост-пънк вълната

Пънк в три части: Пост-пънк вълната

Както казахме още в първата част на тази пънкарска трилогия, пънкът успява да промени изцяло музикалната сцена в Западния свят. Той е нещо повече от просто музикален стил, тъй като оставя след себе си културен и социален отпечатък върху поколенията, родени след него.

Философията на пънка не се ограничава до трите акорда и скъсаните дънки, които го правят комерсиален. Напротив, идеята е да си различен, да изразяваш себе си, да покажеш своите качества на света, без да ти пука от чуждите коментари и забележки. Всъщност пънкът се бори за промяна и ако в началото тя се е състояла в това да си шумен и непокорен, да крещиш в лицето на полицията и да рушиш (буквално) обществения ред, то много музиканти бързо обръщат посоката от социалното към личното и така се появява пост-пънка.

Много е спорно кога точно се появява той, но едно е сигурно – някои банди от първата вълна звучат като пост-пънк групи, още преди пънкът да се е дефинирал и обособил като отделна единица. Отново ще спомена Television. Групата, която скова първата сцена в CBGB’s. Television издават дебютния си албум през 1977-ма и в него ще ви направи впечатление, че липсва характерната за пънка енергичност и експлозивност. Чисто музикантски погледнато, Television свирят с техника, тоест при тях трите акорда ги няма, а на тяхно място има добре аранжирани композиции, има груув, има мелодия и синхрон между китаристите Том Верлен и Ричард Лойд.

Голяма част от пост-пънк бандите обаче идват от Великобритания, където това течение става толкова силно, че слага началото на редица музикални стилове като ню уейв, дарк уейв, готик рок, нойз рок и други, които в момента не са предмет на нашия разговор.

Не можем да говорим за пост-пънк и да не отбележим огромния принос на Joy Division. При тях вече се наблюдават експерименти с различни електронни звуци. Tекстовете на Йън Къртис са меланхолични и разглеждат неговия вътрешен свят, изпълнен с тъмнина, загуба на конрол (Къртис страда от епилепсия), отчаяние и много тъга. Групата издава само един албум преди смъртта на Йън, а вторият им албум излиза посмъртно. Останалите членове първоначално се отказват от музиката, но бързо се прегрупират в New Order.

Наравно с Joy Division застават и Gang of Four, които пък без да се закачат с електронното звучене, разширяват границите на пост-пънка като създават свой собствен стил. Китарните рифове са насечени и напомнят за реге, а бас линията е богата на орнаменти. Отново фокусът върху човешките отношения и онези неща, които се случват в главите на всеки от нас.

Your kiss so sweet
Your sweat so sour
Sometimes I’m thinking that I love you
But I know it’s only lust“

В Обединеното кралство се пръкват още две банди, които остават дълбок отпечатък в музикалната индустрия, това са Wire и Bauhaus. Bauhaus до голяма степен дават началото на по-мрачните стилове като дарк уейв и готик рок. Наравно с тях като едни от най-ярките представители на по-късния пост-пънк трябва да отбележим и The Jesus and Mary Chain.

В щатите пост-пънк сцената не е толкова силна, колкото в Европа, но пак имаме имена като The Replacements, The Brian Jonestown Massacre и The Dandy Warhols. Въобще в САЩ пост-пънкът бързо еволюира в нойз рок и алтернативен рок благодарение на Sonic Youth.

Sonic Youth бързо се превръщат в лидерите на алтернативната сцена. Постигат своето характерно звучене чрез използване на нестандартни строеве на китарите си. Тук можете сами да видите за колко различни настройки на китарата става въпрос. Цялата смесица от звуци е възможна и благодарение на това, че двамата китаристи (Търстън Муур и Лий Раналдо) винаги свирят в различна тоналност една и съща песен. Щеше ли да е възможно това, ако бяха учили в музикалната академия? Не! Както вече знаете, пънкът лежи изцяло на „направи си сам“ идеологията.

Редно е да отдадем дължимото и на пост-пънк бандите, които са активни в наши дни. Едни от любимите ми представили на новата пост-пънк вълна са The Underground Youth. За късмет концертът им в Mixtape 5 не е чак толкова напред във времето. Аз лично с нетърпение чакам датата 23-ти май.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.