Отворено писмо до родителите на деца с аутизъм

Уикън Фен

Старите дървени двери се отварят широко,

за да направят място на дървена пътечка,

простираща се пред тебе.

Божественият аромат на чист и свеж въздух.

Свистенето на тревата и дърветата,

които се полюшват наляво и надясно от лекия вятър.

Нощем ти съзерцаваш прекрасната гледка.

Пътеката, която минава над влажната мека трева.

Ти ходиш по моста над бавно течаща река.

Хълмът е толкова висок, почти докосва небето.

Вятърната мелница още стои,

докато изкачваш стълбите, които са там от години.

Жуженето на пчелите, които работят в кошера си.

Всички звуци те обгръщат.

Обзема те топлото усещане, че си добре дошъл.

Слънцето грее ярко на тревата,

която е зелена като листата през лятото.

Пътят, който изтънява все повече в далечината,

те кара да усещаш вечността.

Приключението свършва. Топло чувство отвътре.

Сбогом до другия път.

Никълъс Кембъл-Макбрайд, 11 години,

Кеймбридж, Великобритания

 

Отворено писмо до родителите на деца с аутизъм

Малко хора биха избрали да са родители на дете с аутизъм. Това обаче се случва все по-често в нашия модерен свят.

Безспорно е, че по света има епидемия от аутизъм. Ако това изобщо може да бъде успокоение за родителите, искам да ви кажа, че със сигурност не сте сами!

Преди аутизмът беше рядко срещано състояние и на повечето лекари не се случваше да го наблюдават в практиката си, а повечето хора никога не бяха чували за него. Преди около

двадесет години в западните страни имаше средно по едно дете с аутизъм на всеки 10 000. Днес по данни на Министерството на здравеопазването на Великобритания едно на всеки 150 деца е диагностицирано с аутизъм. Според Американските центрове за контрол на заболяванията приблизително едно на всеки 150 американски деца е диагностицирано с аутистично разстройство и броят расте всекидневно. Фондацията за аутизъм в Канада докладва сходни данни. Във финландско изследване, публикувано в European Journal of Child and Adolescent Psychiatry (2001, том 9), е докладвана честота на диагнозата аутизъм при едно на всеки 483 деца във Финландия. В Швеция се посочва, че подобна диагноза се поставя на едно от всеки 141 деца.

И така, какво се случва? Защо се наблюдава такова драматично нарастване на броя на децата, които стават жертва на това ужасно разстройство, смятано за нелечимо от традиционната медицина?

Дали причината за тази епидемия е генетична? Истината е – не знаем! И все пак има нещо, което ни е известно със сигурност, и то е, че генетично обусловените разстройства не демонстрират подобни драматични увеличения на заболяемостта.

Генетиката просто не действа по този начин. Това увеличение в броя на диагностицираните с аутизъм не може да се обясни генетично. Напротив, то е силен аргумент в полза на твърдението, че генетичното устройство в крайна сметка не може да играе съществена роля в развитието на аутизма.

Дали тази епидемия не се дължи на по-добрата диагностика?

Именно това се опитват да ни кажат някои утвърдени британски експерти по медицина. И така, в крайна сметка те може би искат да кажат, че преди 15 години лекарите във Великобритания са били толкова неспособни да диагностицират аутизма, че са пропускали по едно дете на 150?

Ако това е така, къде са тези деца днес? Сега те би трябвало да са тийнейджъри с аутизъм, защото, както знаем, това разстройство не изчезва с възрастта. Очевидно е обаче, че във Великобритания нямаме по един тийнейджър с аутизъм на всеки 150. Следователно този аргумент не убеждава никого.

Случва се нещо друго. Нещо, което не може просто така да се обясни и не може да се оправи с хапче.

Повечето родители на деца аутисти ясно си спомнят онзи травмиращ момент, в който докторът им е съобщил диагнозата „аутизъм“, последвана от заявлението „Нищо не може да се направи“. Е, аз също съм доктор и като такъв мога да ви кажа, че вашият лекар не е прав – може да се направи много! Бих отишла дори по-далеч – в зависимост от вашата отдаденост и обстоятелствата имате голям шанс да подобрите състоянието на детето си до нормално, доколкото е възможно! Стотици деца аутисти в света, които се лекуват и образоват по подходящ начин, почти не се различават от обичайно (нормално) развитите си връстници. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-добри са резултатите, защото колкото по-малко е детето, толкова по-малко щети има за поправяне и толкова по-малко трябва тези деца да наваксват в развитието си в сравнение с нормалните деца на същата възраст. За щастие, съвременните медицински специалисти макар и често пъти да не помагат особено по отношение на лечението, вече са по-добри в диагностицирането на аутизма.

Повечето деца получават диагноза на възраст три години, което не беше така преди 15–20 години. Поставянето на диагноза в тази ранна възраст дава на родителите възможност да започнат да действат навреме и детето има по-голям шанс за възстановяване.

В западния свят е налице обща тенденция да възлагаме отговорността за здравето си на медицинските специалисти. Ако сме болни, отиваме на лекар. Когато става въпрос за аутизъм, официалната медицина практически няма какво да предложи на детето, след като постави диагнозата.

За родителите е голям шок изведнъж да се сблъскат сами с чудовището, наречено аутизъм. Повечето родители, които съм срещала, са интелигентни и образовани хора. Първото нещо, което правят, е да научат колкото може повече. Днес има купища информация по темата за аутизма, в това число сериозни научни изследвания. Ако разгледаме количеството изследвания, проведени в други сфери на медицината, ще установим, че в повечето от тях е постигнато по-малко, отколкото по отношение на аутизма. Според мене причината е, че изследванията на аутизма се провеждат по инициатива на най-мотивираните хора на земята – родителите на децата с аутизъм. Сред тях има лекари, биохимици, биолози или просто интелигентни хора, търсещи решение за проблема на детето си. Съществува мрежа от родителски организации от целия свят, които споделят информация помежду си и си помагат. Познавам много родители, които биха прекарали часове на телефона, за да успокоят и подкрепят друга майка, която е в същата ситуация. Лечението на аутизма не е лесна задача. Тя отнема години на постоянни усилия и отдаденост. От гледна точка на родител, чието дете се е възстановило, мога да ви кажа, че това е едно от най-удовлетворяващите преживявания на света! В тази книга бих искала да споделя с вас моите дълбоки убеждения за това, какво представлява правилното лечение за едно дете с аутизъм.

Информацията за храненето не е включена в учебния план на западните медицински университети и вследствие на това лекарите почти нямат представа за ролята на храненето в лечението на заболяването. Храненето обаче е крайъгълен камък във всяко успешно лечение на всяко хронично заболяване. Аутизмът и другите когнитивни затруднения не правят изключение. Има множество погрешни схващания в тази сфера, които трябва да бъдат изяснени.

Преди аутизмът беше диагноза, смятана за безнадеждна. С цялото знание, което имаме днес, това далеч не е така. И продължаваме да се учим всеки ден. Децата, които се диагностицират днес, имат много по-голям късмет от диагностицираните преди 15 години (ако думата „късмет“ изобщо може да се използва), понеже родителите им разполагат с много повече информация, за да могат да започнат да им помагат веднага. Преди 15 години ние не знаехме и половината от известното ни сега. В наши дни родителите на децата, които току-що са получили диагнозата, нямат време за отчаяние – предстои им да учат твърде много! Аз мисля, че това е много положително. Пътят на ученето, по който ще ви преведе вашето дете, ще промени завинаги живота ви. Кой знае, този процес може да открие нови хоризонти и възможности пред вас, както се е случило на толкова много хора.

И така, да не спираме да учим!

* Предговор към книгата „GAPS. Синдром на храносмилателната система и психиката“ от д-р Наташа Кембъл-Макбрайд

gaps-cover-last

За автора

Наташа Кембъл-Макбрайд се дипломира като лекар с отличие през 1984 г. в Башкирския медицински университет в Русия, а по-късно придобива специалност по неврология. В продължение на пет години тя практикува като невролог и три години като неврохирург.

След като се омъжва, се премества в Англия, където продължава образованието си по втора медицинска специалност – нутриционист – специалист по здравословно хранене, в Sheffield University, UK.

Д-р Кембъл-Макбрайд става известна с разработването на концепция за GAPS – синдром, чийто механизъм на възникване тя описва в едноименната си книга „GAPS – синдром на храносмилателната система и психиката“ и как лечението на аутизъм, хиперактивност, дислексия, диспраксия, депресия и шизофрения и други заболявания има за основа използването на специфичен хранителен режим. Книгата й излиза през 2004 г. и има две издания до момента в Англия. През 2007 г. излиза и втората книга на д-р Наташа Кембъл-Макбрайд, за връзката между храненето и сърдечносъдовите заболявания.

Д-р Кембъл-Макбрайд практикува в Клиника по проблеми на храненето в Кеймбридж, Великобритания, където преглежда и помага на хиляди пациенти, идващи за консултации с нея от цял свят.

Тя е основен лектор на много професионални конференции и семинари по целия свят, често изнася беседи за здравни специалисти, пациентски групи и сдружения. Член е на Сдружението на авторите и редовен здравен редактор на редица списания и бюлетини.

За повече информация вижте:

www.gaps.me

http://www.doctor-natasha.com

За книгата

В книгата „GAPS – синдром на храносмилателната система и психиката“ са представени хранителните биохимични процеси и тяхната обвързаност с психиатричните и неврологичните разстройства и гастроентерологичнта функция. Авторката описва взаимовръзката между конкретни храносмилателни разстройства със състояния като шизофрения, аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и редица други проблеми на детското развитие. Предложеният от д-р Кембъл-Макбрайд хранителен режим е разработен и изпитан лично от самата нея в борбата й с аутизма при едно от децата й. В книгата са разгледани подробно причините за стомашно-чревните проблеми при лица с аутизъм и други психични усложнения, както и се посочва начини за преодоляването им посредством спазването на стриктен хранителен режим. Предложени са стъпки за въвеждане в диетата, дадени са редица рецепти за вкусна и подобряваща здравето на стомашно-чревния тракт храна за тези пациенти.

„Книгата съдържа основна информация за начинаещите, както задълбочена информация за напредналите. Благодарим ви, д-р Кембъл Макбрайд, за написването на тази книга.“

– Д-р Стивън Еделсън, със защитен докторат,

Център за изследване на аутизма, Орегон, САЩ

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.