Откриха 500-годишен кораб, потънал в периода на Великите географски открития

В опит да се намери морски търговски маршрут от Европа до пазарите за подправки на Индия, в средата на 15-ти век много народи изпращали изследователи в открито море. Този период е по-известен като времето на Великите географски открития. Тези открития са срещали спорен успех – с легендарното акостиране на Колумб в Америка – докато накрая португалският мореплавател Вашку да Гама действително намерил морския път до Капад край индийския град Каликут през 1498 г.

Сега изследователите са открили корабокруширал кораб, датиращ само 5 години след първото пътуване на да Гама на изток. Това го прави най-ранния кораб от времето на Великите географски открития, намиран досега. Разположени в крайбрежните води точно до Оман, се смята че останките са на Есмералда – корабът разрушен в буря, погубила всички от екипажа на борда, включително и капитана, Винсент Содре – чичото на да Гама. Останките съдържат хиляди артефакти, запазени в пясъка на плиткия залив, включително изключително рядка сребърна монета, известна като Индио, от която има само още един оцелял екземпляр.

16.03 portuguese shipwreck #3

Местоположението на кораба всъщност е открито още през 1998 г., но чак през 2013 г. екип от водолази, работещи в партньорство с министерството на Оман на Наследство и култура и с частната компания Blue Water Recoveries най-накрая започнали разкопки. Те са публикувани своите предварителни констатации в Международния журнал на морската археология, но въпреки хилядите открити предмети към момента, работата им е далеч от приключване.

Есмералда е всъщност един от двата португалски търговски кораба, които са намерили своя край в бурята, ударила островите, разположени до южните брегове на Оман. Другият кораб е Сао Педро, който успява да се добере до сушата, където екипажът е бил в състояние да се спаси. И двата кораба потеглили от Лисабон през 1503, и са заставени да защитават португалските фабрики край бреговете на Индия от мюсюлмански търговци, които до откриването на новия южен маршрут от да Гама са контролирали цялата търговия от Индия към Запада. Но Винсънт Содре и брат му Брас, капитанът на Сао Педро, решили вместо това да нахлуят на брега на Арабския полуостров, където корабите им в крайна сметка срещнали своя край.

16.03 portuguese shipwreck #2
На каменните гюлета ясно се виждат инициалите VS.

Физическите останки на кораба не са оцелели, а само предметите, които той някога е носел, а те дават изумителен поглед над тези ранни дни на Великите географски открития. Корабите са били тежко въоръжени, съдържащи пистолети и каменни гюлета, носещи буквите VS, които се смята, че са инициалите на капитана – Винсент Содре. Също така е открит звънец на кораба, който се смята за най-ранния пример за звънец на кораб, откриван някога. Една от най-мистериозните находки е меден диск с португалския герб, какъвто никога преди не е намиран и за който се предполага, че е някаква форма на морска астролабия.

И за финал е открита Индио монетата, сечена през 1499 г. специално по повод дългоочакваната търговия с Индия. Именно тази монета доказва, че това наистина са останките на кораба Есмералда. Сега екипът продължава да проучва водите около Оман с надеждата да намери и други незасегнати отломки, датиращи от същия период.

 

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.