Отбелязваме Световния ден на кукления театър! НАТФИЗ поздравява всички ни със специална инициатива днес

5/5

На 21 март отбелязваме Световния ден на кукления театър. Обикновено НАТФИЗ се присъединява към празника на своите възпитаници, номинирани в поредното издание на наградите „Сивина“. Тази година, преподавателите и студентите към катедрата „Куклен театър“ решиха да въвлекат в преживяванията си и всички почитатели на кукленото изкуство. През целия ден по нашите канали – сайт,Youtube,facebook и в метрото на София ще бъдат излъчвани кадри от архивни и настоящи спектакли, създавани в процеса на обучение на куклени актьори, режисьори и сценографи през годините в НАТФИЗ. Всички те са посветени на 60-годишнината от създаването на висше образование за куклен театър в България, което ще посрещне своя юбилеен випуск в НАТФИЗ през септември 2022.

снимка: НАТФИЗ

През 2003 г. Международният съюз на куклените театри към ЮНЕСКО обявява датата 21 март в подкрепа и популяризиране на кукленото изкуство. От 2006 г. видни личности от артистичния и културния свят отправят своите послания. Тази година негов автор е Ранджана Панди.

Колко хубаво е, когато хората искат да се развиват в различни области. Дали ще бъде развитие на талант, или някакви допълнителни курсове например във Франкофонско висше учебно заведение, или дори курс по импровизация, няма значние. Фактът, че има желание за квалификация, или преквалификация, говори много.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp