От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант

На 31 август ще ви срещнем с една необикновена личност, с един „богат и преуспял” човек, сбъднал детската си мечта в Америка, за да направи втори съдбовен избор половин век по-късно – да се завърне в родината си.

„Дългото завръщане е неизбежно, ако прокуденият беглец започне да се „рее между земята и небето“. Да търси спокойствие и смисъл между два бряга – тук и отвъд океана… Освен ако не изгради своя стълба към небето.”

Любен Рабчев е роден през 1942 г. в с. Бяла Черква, Търновско. От малък изпитвал непримиримост към режима – мечтата му била да избяга през Югославия… Когато разбира, че приятелката му е бременна, вместо да се стресне, се сдобива с кураж. Една затворническа кола ги отвежда към емигрантски лагер край Виена. Шест месеца по-късно в градчето Аамщатен в Горна Австрия се ражда дъщеря му Албена. Така започва одисеята на автора, белязана от множество превратноси с различен знак.

Близо петдесет години след като емигрира в САЩ, Рабчев се връща в България и създава винарско-хотелския комплекс „Седем поколения“ в с. Мечка, на брега на Дунав. Как и защо взема това решение, ще научите от самия него. Като прочетете историята му.

Очакваме ви на 31 август в 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”. Книгата и авторът ще бъдат представени от Раймонд Вагенщайн.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.