От къде идва щастието на скандинавците?

5/5

От къде идва щастието на скандинавците?

Как е възможно скандинавските държави да бъдат сред най-щастливите в света?
Каква е тайната на тяхното добруване?
Тази година Норвегия бе провъзгласена за най-щастливата държава, взимайки първенството на Дания. Но това не е случайно, скандинавските страни винаги са били в топ 10 на тази важна класация.

Според проучване на английския университет Warwick скандинавците са с генерално добро настроение и устойчивост към депресии. Учени разкриват, че щастието им не се дължи на социалната среда или променливи външни фактори, тайната е в гените им. Те нямат голяма цел в живота си, имат много малки цели, които са по-лесно постижими. За тях всеки успех е победа, което води и до по-голяма задоволеност от живота.
Скромността и уважението на северните народи са пословични. Те живеят спрямо Законът на Янте – правила за начин на живот, който дава основите на скромното и изпълнено с уважение общество. Никой не е по-голям от другия, никой не е по-добър от другия. Този равен старт за всички, без значение от външния вид, колата или апартамента, дава на всички хора възможност за развитие на личните качества и спокойствие в обществото.
Важен фактор е здравословният начин на живот. Освен разнообразната храна, хора на всички възрасти спортуват много, като гледат на физическата активност като начин да разпуснеш, а не като досадно занимание.
Друга важна част от щастието на скандинавците е простотата на всичко около тях. Дрехите, мебелите и дори отношенията с хората около тях са винаги изчистени от ненужни украси. Изхвърлят ненужните неща и от всичко най-много ценят функциалността.
Балансът между професионалният и личният живот е нещо жизненоважно в северните страни. Те не се смесват, има достатъчно време и за двете. С работен ден, който приключва най-често в 16 или 17 часа и свободни уикенди, скандинавците имат достатъчно време за семействата си. Те играят, пътуват и спортуват заедно.
Добре уреденото управление на държавите, ниската безработица и почти равните доходи на всички дават шанс на хората да бъдат доволни от това, което правят и това, което получават. Скандинавците имат високо доверие към техните управляващи и знаят, че ако имат нужда от помощ държавата ще им подаде ръка.
Но какво още допринася за тяхното щастие?
Hygge!


Тази малка, но много сложна дума показва състоянето на духа на скандинавците. Чувство, което топли през дългите зими и държи хората близо един до друг. Hygge означава топлина и комфорт, приятелски смях и тихи, спокойни вечери.
Как го постигат?
Не е нужно много, всеки може да почувства hygge в дома си. Направете хубав чай, запалете свещи, съберете семейството или приятелите си, изключете съзнанието си за ежедневните малки проблеми и се насладете на момента тук и сега.

Изготвено от: https://www.trendhim.bg/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp