Основните потребности на мъжа в любовта

5/5

Доверие

В някои двойки е много лесно да се разпознае, че жената не се доверява на мъжа си – тя контролира, тя управлява семейството, разпределя финансите, определя почивките, менюто и дори работата на мъжа си. Такива жени мислят, че без тях семейството ще се разпадне и обичайно нямат много високо мнение за съпруга си. Излишно е да казвам, че това не е любов, а някаква унизителна форма на съжителство. При други двойки липсата на доверие у жената не е толкова очевидна – на пръв поглед мъжът е поел своите мъжки функции, но тя е все на тръни, не може да се отпусне и да предаде контрола. Невъзможността да се доверим на мъжа привлича в живота ни мъже, на които наистина не можем да се доверим – това е отражение на нашето убеждение „На мъжете не може да се вярва“. После доверието ни бива предадено наистина и убеждението се затвърждава. Така се въртим в омагьосан кръг. За да разкъсаме този кръг е нужно да започнем от промяна на убеждението – винаги се започва с вътрешната работа. Смяната на убеждението може да изисква от нас усилия, защото липсата на доверие при някои от нас идва от бебешките ни години, от проблемна връзка с бащата или от липса на подкрепа от мъжка фигура в живота ни.

Защо е важно да се доверяваме на мъжете? Първо – за да има истински мъж в живота ни, когото да уважаваме и на когото да се възхищаваме. Без доверие не можем да привлечем подобен партньор. Без доверие към мъжа ние самите сме в мъжката си енергия, защото смятаме, че трябва сами да се погрижим за себе си и да си осигурим всичко сами. Когато сме в мъжката си енергия, това отблъсква мъжете от нас – те търсят женска енергия, или пък имаме партньор с повече женска енергия, на когото не можем да се възхищаваме. Доверието е основата, на която стъпим ли, вече сме способни да удовлетворим другите мъжки потребности – подкрепа, възхищение, уважение, благодарност, така можем да се отпуснем да получаваме и да бъдем закриляни. Аз не умеех да се доверявам на мъжете. Не се доверявах на мъжете дълги години, не се доверих и на първия си съпруг, което генерира голяма част от проблемите ни и беше повод за голяма ярост от негова страна. Вече ви разказах, че в периода, когато бракът ми се беше разпаднал, а връзката с втория ми съпруг беше в началото и никак не вървеше добре, на един семинар ми дадоха домашно да казвам по 100 пъти на ден утвърждението: „Доверявам се на мъжете и виждам богове в тях!“. Правих домашното в продължение на три месеца всеки ден, чак тогава отношенията ни се задълбочиха и преминаха на едно съвсем ново ниво.

Възхищение

Жените с лекота се възхищават на мъжа в началото на връзката, но после това възхищение просто изчезва. А мъжът си е същият, колкото и да твърдим, че се е променил. Вече познавате процеса на влюбване и на отрезвяване в детайли и знаете, че просто фокусът ни се мести от позитивното в партньора върху негативното, от приликите към разликите, от благодарността и радостта към разочарованието. От нас зависи да запазим позитивния фокус и така да запазим и страстта и любовта. Изразяването на възхищение е от огромна важност за мъжа и ако искате вашите потребности като жена да бъдат удовлетворени, намирайте поводи за възхищение в мъжа си и изказвайте възхищението на глас. Това е изключително простичко и е изненадващо колко малко жени го правят и колко силно въздейства на мъжете. Повечето дами влизат в коловоза, използват „конструктивната критика“ и поучават мъжа, сочейки му идеал, към който да се стреми. Когато около любимия ви се появи друга жена, която естествено му се възхищава, веднага ще видите как той бавно и сигурно насочва интереса си към нея. Правете го вие за любимия! Ако е много трудно, прочетете внимателно и следващата глава за благодарността.

Одобрение

Ако имаме партньор и го смятаме за безхарактерен, скучен, мързелив, търтей и каквото и да е друго, то връзката ни е обречена. Жена, която не уважава и не одобрява мъжа си, бавно и сигурно унищожава връзката си. И не е нужно да му го кажем в лицето – това се усеща на енергийно ниво. Хубавата част е, че ако се фокусираме върху хубавото в мъжа и развием одобрение към него, това пак ще се усети дори без да говорим. Само когато одобряваме и се възхищаваме на любимия, ние можем да го уважаваме. А любов без уважение не съществува. Ако всичките ни усилия да уважаваме партньора си не са проработили, то най-добре е да го напуснем. За никой от двамата не е здравословно да останем заедно. Някои клиентки ми се оплакват, че колкото и да е свестен партньорът им, той е вкопчен в тях или пък му липсват кураж, амбиция и мъжественост и просто не могат да го уважават. Вкопченият и губещ себеуважение мъж, както и мъжът носител на повече женска енергия (тук не става въпрос за физика и маниери, а за женски качества като пасивност, слабост, уязвимост, нужда от закрила и сигурност), обикновено е привлечен от прекалено независима жена, носителка на мъжка енергия, която дълбоко в себе си също няма добро самочувствие. Ако имате такъв мъж, проверете дали не сте тази жена! Прочетете и глава 30, където е описан енергийният обмен между мъжа и жената.

Липсата на одобрение към мъжете като цяло може да е явна или скрита в нас, но тя е факт за огромна част от жените. Мисли от типа, че мъжете са грубияни, интересчии, използвачи, изневеряващи и всичко друго негативно, което правите като обобщение към целия мъжки род, държат свестните мъже далеч от вас. Може би се питате как непознати мъже знаят за мнението ви? Както казахме – усеща във въздуха, не е нужно да говорите. Може би чакате някой мъж да ви опровергае, но това няма да стане – Вселената ни праща точно това, в което вярваме.

Откъсът е от книгата „Рецепти за щастлива любов“  на Ирина Кръстева, вижте повече тук

За книгата

„Рецепти за щастлива любов“ ще ви предложи една различна от обичайната гледна точка за любовта:  Всичко, което ни се случва в любовния живот – в кого се влюбваме, какво преживяваме с него, дали страдаме или сме щастливи, не е въпрос на късмет, а е закодирано в подсъзнанието ни още от бебешките ни години. Като опознаем себе си, като открием и обикнем собствения си мрак, негативният любовен сценарий в живота ни ще спре да се повтаря. Книгата обединява западната наука и източните духовни учения, като същевременно предлага и съвсем практически насоки за това как да комуникираме с другия зряло, как да обичаме без да предаваме себе си и да губим самоуважение, как да различим истината от илюзията в любовта и какви дълбоки нужди, желания или емоционални рани са в основата на поведението на любимия мъж. „Рецепти за щастлива любов“ учи жените да обичат осъзнато – без багажа от миналото, без маски и роли, без илюзии. Любовта е предназначена да ни радва, да развива потенциала ни и да ни дава криле. Ако до сега любовта ви е причинявала страдание и сте готови за излезете от омагьосания кръг, то тази книга е за вас!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp