Основна програма на Софийския фестивал на науката 2017 – втора част (събота, 13 май)

5/5

Науката без религия е куца, религията без наука е сляпа.

Алберт Айнщайн

След като вече знаем повече за разнообразната програма в първите два дни от Софийския фестивал на науката 2017(виж подробности), предстои да разберем и какво са ни приготвили организаторите от Британски съвет през уикенда! Да видим събитията в съботния ден от форума в София Тех Парк:

13 май (събота)

Как да се предпазим от финансови измами онлайн? (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

11:30 часа, зала Зона 42, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Макар поръчването и заплащането на стоки и услуги онлайн да пести ценно време и да ни улеснява максимално, не бива да забравяме, че както при пазаруването във физически обекти, така и в интернет винаги има риск от финансови измами. Повече за тях и за начините да се предпазим от подобни неприятни ситуации ще ни разкаже Валери Якмаджиев от фондацияИнициатива за финансова грамотност“.

Тъмната Вселена (вход с билет, цена: 5 лв.)

13:00 часа, зала Зона 42, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Сър Артър Кларк отбелязва, че „съществуват две възможности: или сме сами във Вселената или не сме. И двете са еднакво ужасяващи“. Има ли тъмна галактика, която съществува паралелно на Млечния път и каква е тайната на тъмната енергия и тъмната материя ще научим от главния редактор на сп. „ВВС ЗНАНИЕ“ д-р Владимир Божилов, който е изтъкнат астрофизик от катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на Софийския университет.

Как ни влияят цветовете? (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

13:00 часа, зала BASF Лаборатория, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Защо избягваме определени цветове в личния си гардероб? Напрягаме ли се от ярки нюанси в стаята, в която прекарваме повече време? Наистина ли зеленият цвят действа успокояващо? Физикът Ивайло Славов ще ни разкрие повече за физиката в човешките възприятия и мозък в първата част от лекцията си (13:00 ч.). По време на втория модул (14:30 ч.) пък ще разберем и за основните значения на шестте цвята: черно, бяло, червено, жълто, зелено и синьо. Бъдете готови да се потопите в разказ за физика, оптика, цветове и психология!

Бели хакери за черни дни (вход с билет, цена: 5 лв.)

13:30 часа, зала Мтел Арена, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Знаете ли, че има понятие бели хакери? Можете да ги срещнете и да се убедите сами! Белите хакери от сдружение „Сейфър – дигитално читалище за онлайн сигурност“ ще обяснят на живо интригуващи тайни от света на хакерството – например как се случи хакването на щаба на Демократическата партия в САЩ или защо хакери от Бангладеш могат да влязат в дома ви в София и… да ви спрат бойлера.

Извънземните места на Земята (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

14:30 часа, зала Зона 42, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Извънземните пейзажи не се срещат само в Космоса – на Земята също има множество места, които приличат поразително на извънземни светове. За тях ще научим повече от д-р Димитър Желев от Български географски портал Географ.БГ. Той ще ни каже още къде се правят изпитания на космическите апарати, къде ще тренират бъдещите заселници на други планети, кои са най-извънземните ландшафти на наша планета и още куп интересни факти по темата.

Медицината и новите технологии – настояще или бъдеще (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

15:00 часа, зала Мтел Арена, сграда „Джон Атанасов“

Чували ли сте за минимално-инвазивната хирургия и нейните постижения в области като лапароскопската хирургия, роботизираната хирургия, single-port хирургията и ХАЙФУ? А знаете ли, че всички тези технологии се прилагат успешно и в България? За тях ще ни разкаже проф. д-р Славчо Томов д. м. н., ректор на Медицински университет – Плевен.

Ловни трофеи и(ли) диви животни в Африка? (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

16:00 часа, зала Зона 42, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Ожесточеният дебат по темата жестоко и опасно забавление или пример за естествения подбор в природата, при който оцеляват най-здравите и подготвени животни е ловът ще се води под зоркото око на полския зоолог д-р Джоана Багниевска, която ще обясни как преследването на ловни трофеи засяга опазването на света на дивите животни в Африка.

Ловци на митове… в науката (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

16:00 часа, зала BASF Лаборатория, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Младите учени от конкурсаЛаборатория за слава FameLab“ Ивайла Сопотенска, Златина Димитрова, Тома Щилиянов, Калин Колев, Наско Стаменов и Петър Ефтимов ще развенчаят някои от най-разпространените, опасни и смешни митове в науката, сред които „отровните храни“, редица доста съмнителни (само)лечения и др.

Приключенията на един зоолог (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

16:30 часа, зала Мтел Арена, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Предстои ни среща с един от специалните гости на Софийския фестивал на науката – д-р Петър Берон, „отговорен“ за любовта към науката на няколко поколения българи. Д-р Берон е посетил над 90 страни на 5 континента и е бил на места, на които не е стъпвал човешки крак. Пътешественикът-зоолог и биоспелеолог е донесъл от своите експедиции най-много видове животни от най-много държави по света за научните колекции на Националния природонаучен музей при БАН.

Непознатата Патагония (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

17:30 часа, зала Зона 42, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Знаете ли кои са най-обширните замръзнали водни маси в Южното полукълбо отвъд Антарктида? Това са ледниците на Патагония. А знаете ли, че днес някои от тях се топят със скорост до 100 пъти по-висока от когато и да било през последните 350 години и по-бързо от който и да е значим ледников район в света? Има ли общо този процес с човешката дейност и защо ще ни разясни глациологът Енаут Изагире, който е ръководител на проекта „Непознатата Патагония“ на National Geographic Society.

Събитието се организира в партньорство с Институт Сервантес–София и ще се проведе на английски език, с превод на български.

Хляб (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

17:30 часа, зала BASF Лаборатория, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Една вкусна лекция за качествата и ползата от употребата на хляб, както и за някои от по-широко разпространените митове около консумацията му. Инженер-технологът Ивайла Сопотенска ни повежда на среща с тайнствата на хляба – от ферментацията като биохимичен процес до душевната наслада да омесиш тестото сам.

©Natallia Khlapushyna

Религия и наука – очертаване на конфликтната зона (вход с билет, цена: 5 лв.)

19:00 часа, зала Мтел Арена, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Титаничният сблъсък религия vs наука е неизбежен. Този път в главната роля не е проф. Ричард Докинс, който взе участие с цели две лекции по време на петото издание на фестивала през 2015 г. Не очаквайте и американския невроучен Сам Харис. На хоризонта излиза британецът Малкълм Лав – журналист, военен кореспондент в Никарагуа и Ел Салвадор, продуцент и водещ. Преди да постигне всичко това обаче, Малкълм Лав е бил пастор в Южен Лондон в продължение на цели 10 години! Днес той е водещият обучител в майсторските класове по комуникация за учените от международния конкурсЛаборатория за слава FameLab“, тъй като дълги години се занимава усилено с работа областта на комуникацията на науката. Какво има да ни каже Лав за дългия път, който е извървял от църквата до сцената на научните фестивали предстои да разберем!

Пришълци от миналото (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

20:30 часа, зала Мтел Арена, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Забравени от години болести отново връхлитат човечеството, застрашавайки животи и повдигайки все по-често въпроса защо ваксините са необходими. Повече светлина по така наболялата тема ще хвърли завеждащият отдел „Вирусология“ на Националния център по заразни и паразитни болести доц. д-р Любомира Николаева-Гломб.

Подробности за програмата през първите два дни от седмото издание на Софийския фестивал на науката можете да научите тук. Скоро ще ви разкажа повече и за програмата на фестивала в последния му ден – 14 май, неделя, а в отделен списък ще бъдат публикувани събитията за деца и ученици, както и съпътствашите събития по време на целия фестивал. Информация за билетите и безплатните пропуски за събитията можете да намерите тук и тук.

снимков материал – Британски съвет

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp