Основна програма на Софийския фестивал на науката 2017 – трета част (неделя, 14 май)

5/5

Като цяло науката не е нищо повече от рафиниране на ежедневното ни мислене.“ Алберт Айнщайн

Ако в неделя обичате да си почивате до късно в леглото или да хващате пътя до някое слънчево кътче из България, на 14 май не го правете, а идете в София Тех Парк, защото последният ден от седмото издание на Софийския фестивал на науката крие някои от най-щурите събития по време на целия форум!

14 май (неделя)

Смесени двойки по гребане с лъжици (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

11:30 часа, зала BASF Лаборатория, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Твърдите, че познавате отлично половинката си? Или пък най-добрия си приятел? Сигурни ли сте? Защото инженер-технологът Ивайла Сопотенска и химикът Златина Димитрова ви канят на едно наистина шантаво научно-кулинарно приключение, с което може и да ви докажат, че грешите! Научете повече за процесите в готвенето и обработката на храните, докато готвите… вързани ръка с човека, за когото твърдите, че познавате най-добре от всички.

Енергията на бъдещето (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

11:30 часа, зала Мтел Арена, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Химикът и нанотехнолог д-р Божидар Стефанов (д-р Бо) ще обясни как можем да използваме слънчевата енергия за производство на електричество и решаване на екологични проблеми, а също и дали водораслите биха могли да заместят петрола. От него ще чуем повече за новите, възобновяеми енергийни източници и иноватините технологии, свързани с тях, които се очаква да видим скоро.

Ексклузивна прожекция на епизод от поредицата на National Geographic „Произход: Пътешествието на човечеството“ (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

12:00 часа, зала Зона 42, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Фалшиви новини (вход с билет, цена: 5 лв.)

13:00 часа, зала Мтел Арена, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Така модните напоследък фалшиви новини ще бъдат обект на дискусия между Самуил Петкановсъздател и основен автор на пародийния сайт „Не!Новините“, и математикът проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН, който изследва социалната и икономическата динамика, и управлението на сложни научни системи. Модератор на разговора ще е фотографът Вера Гоцева, а крайната цел и на тримата ще бъде, увличайки публиката в дискусията, да ни помогнат да се научим да разпознаваме истината в медийното пространство.

©lightwise

Елементарни частици и Вселена (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

13:30 часа, зала Зона 42, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

През 2012 г. учени от Европейската организация за ядрени изследвания CERN успяха да открият Хигс бозона – т.нар. „частица бог“ или „неуловима частица“, която е ключът към отговора на въпроса: защо частиците имат маса и как въобще е възможно да се образуват атомите?

В хода на научните изследвания една теория, която предсказа за съществуването на т.нар. „частица на края на Вселената“ триумфира. Става дума за т.нар. Стандартен модел – теорията, която описва градивните елементи и взаимодействията между тях. С негова помощ можем лесно да си отговорим на въпросите от какво е изграден заобикалящият ни свят и как частиците се свързват в едно цяло. Стандартният модел обаче не дава отговори на ключови феномени в Космоса, като почти пълната липса на антиматерия и наличието на огромно количество тъмно вещество във Вселената. Д-р Венелин Кожухаров – преподавател в катедра „Атомна физика“ във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и един от първите национални победители в конкурса „Лаборатория за слава FameLab“ – ще разкаже повече за тях и за това как изследването на най-малките обекти, съставящи Вселената би могло да ни помогне в разбирането на тези феномени.

Лекувай пациента, не болестта (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

13:30 часа, зала BASF Лаборатория, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Благодарение на високоразвитите технологии в XXI век медицината напредва все повече и повече. Персонализираната медицина не просто е факт, тя се случва и в България. За много от най-тежките заболявания се разработват терапии, които са съобразени с генетичния профил на пациента, особено в областта на онкологията и при инфекциозните болести. С други думи, една и съща диагноза може да бъде лекувана по различен начин при различните пациенти – според генетичния код на всеки човек. Чрез персонализирана медицина могат да бъдат открити предразположености към различни заболявания, което позволява на хората да вземат информирано решение за начина си на живот.
Повече ще разберем от биолога-генетик Десислава Хлебарска.

Приказка за химичните елементи (вход с билет, цена: 5 лв.)

14:30 часа, зала Мтел Арена, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

През 1869 г. руският учен Дмитрий Менделеев открива периодичния закон, който намира графичен израз в Периодичната система, или таблицата на Менделеев. За да добие познатия ни и днес вид обаче, е отнело десетилетия усърдна работа на редица химици и физици. Всяка кутийка от таблицата крие не просто химичен елемент, но и много неразказани истории.

След лекцията си за Енергията на бъдещето, вече познатият ни д-р Бо ще ни разкрие как някои от химичните елементи в таблицата на Менделеев са били в основата за сблъсък и упадък на цели цивилизации. От него ще научим също как химията е оставила своята следа в развитието на изкуствата и как елементи, които някога са били по-ценни от златото, днес заемат скромно място в кухненския ни шкаф.

Richard Thomas

Носими джаджи (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

15:00 часа, зала BASF Лаборатория, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Замисляли ли сте се какво би станало, ако изкуството за правене на дрехи и новите технологии се съберат в общ проект?

Директорът учредител на Digital Spaces Living Lab – д-р Ставри Николов, ще представи проектът WEAR Sustain. Той търси дизайнери, хора на изкуството и технологиите от цяла Европа, за да създадат заедно ново поколение носими устройства и технологии и електронен текстил (e-textiles), при това по устойчив, екологичен, етичен и естетичен начин. Избрани екипи от дизайнери, хора на изкуството и технологиите от цяла Европа ще получат финансиране в размер на до 50 000 евро на екип, за да доразвият своята идея или проект до успешен прототип или продукт. Това ще включва и прототипиране, дизайн, технологична, бизнес, правна и друга помощ под формата на ваучери, които могат да се използват във водещи дизайн и технологични центрове в Европа.

Джунгли (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

15:00 часа, зала Зона 42, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Чували ли сте за джунглата Кусуко в Хондурас? Тя е сред най-важните естествени местообитания за земноводни в света, което я прави ключова област за опазването на тази крехка група животни. А знаете ли, че тази джунгла изчезва? Повече за това какви усилия полагат учени и студенти за опознаването на Кусуко, както и интересни факти за джунглите и за това колко са важни и как се изследват непроходимите им територии ще разберем от биолозите и пътешественици Антония Хубанчева и Велизара Стоилова.

©lakhesis

Еврика! Един ден от живота на учения (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

16:00 часа, зала Мтел Арена, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Замисляли ли сте се как протича ежедневието на един учен? На тази лекция можем да почерпим информация от първоизточника. Група учени, сред които химикът Златина Димитрова и физикът Стефан Николов, ще ни споделят интересни случки от „кухнята“, като междувременно ще ни разкрият какво е общото между радиоактивността, телефона и виаграта.

ДНК филология (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

16:30 часа, зала BASF Лаборатория, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Филологът доц. д-р Веселка Желязкова и нейната дъщеря – генетикът Виолета Желязкова, ще ни покажат, че комбинацията от наследственост и изменчивост винаги е успешна, докато ни разясняват какво е общото между генетичните мутации и преписването, кога смисълът се запазва и как се променят значенията.

Мисия: Черно море (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

16:30 часа, зала Зона 42, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Какво подводно културно-историческо наследство има на дъното на Черно море? Как можем да разберем дали то е „здраво“? Как се събират данни за морската околна среда? Кои фактори ни позволяват да почиваме спокойно по бреговете на Черно море? Застрашени ли са плажовете по българското крайбрежие от климатичните промени? Как трябва да планираме човешката си дейност, за да се гарантира максимална ефективност и устойчивост на морското пространство? Възможно ли е някои от ресурсите на Черно море да намерят приложение в енергетиката, органичното биоземеделие и геоекологията?

Отговорите очакваме в неделния следобед на 14 май от директора на Института по океанология при БАН проф. д-р Снежана Мончева.

Национален финал „Лаборатория за слава FameLab“ 2017 (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

18:00 часа, зала Мтел Арена, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

„Лаборатория за слава FameLab“ е най-големият международен конкурс за комуникация на науката. Той се провежда всяка година в повече от 30 държави по света чрез мрежата на Британски съвет. Кастингите за единадесетото му издание в България се състояха през февруари, а след като финалистите минаха майсторския клас по комуникация на науката, дойде време да разберем кое ще е новото лице на науката в България! Тримата най-добри комуникатори на науката на националния финал на 14 май ще получат парични награди в размер на 1000 лв., 700 лв. и 500 лв. Победителят пък ще представи България на международния финал на конкурса, който се провежда всяка година в Челтнъм в Обединеното кралство по време на Челтнъмския фестивал на науката. Повече за конкурса „Лаборатория за слава FameLab“ можете да прочетете тук.

Подробности за програмата през първите три дни от седмото издание на Софийския фестивал на науката можете да научите тук и тук. В отделен списък ще бъдат публикувани събитията за деца и ученици, както и съпътстващите събития по време на целия фестивал. Информация за билетите и безплатните пропуски за събитията можете да намерите тук и тук.

Сигурно част от темите, които ще се дискутират на фестивала, ще бъдат интересни и за тинейджърската възраст. Може би за тях ще бъде полезно да присъстват и по този начин да се ориентират в коя сфера на науката да се насочат. Ето и малко идеи за това как вашите герои да изберат гимназия.

снимков материал – Британски съвет

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp