Основна програма на Софийския фестивал на науката 2017 – първа част (11–12 май)

5/5

Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.

Алберт Айнщайн

Остава по-малко от месец до началото на четиридневния Софийски фестивал на науката 2017, който тази година ще се състои от 11 до 14 май (четвъртък – неделя) в София Тех Парк (бул. „Цариградско шосе“ № 111Б). Основната програма вече е известна и доста разнообразна, така че не се колебайте да научите най-новото за технологичното предприемачество, гравитационните вълни, влиянието на цветовете върху човешките емоции, тъмната Вселена, джунглите, Патагония и още куп любопитни факти от неизчерпаемия свят на науката и технологиите. Ето ги и основните събития през първите два дни от фестивала:

11 май (четвъртък)

Технологичното предприемачество – избор на бъдещето (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

19:00 часа, Мтел Арена, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Какво е бъдещето на технологичното предприемачество? Защо е необходимо то да се утвърди като отделна учебна дисциплина? Колко е важно изграждането и развиването на благоприятна икономическа среда, която да насърчава създаването на стартъп компании?
Истината е, че ключът към технологичното предприемачество е научно-техническото образование.  Но има ли вече – и колко са те в световен мащаб – квалифицирани учени и инженери, които да се заемат с подготовката на още свежи кадри в сферата?
Повече за това ще научим от проф. Дан Шехтман, който преподава технологично предприемачество в Израел повече от 30 години, а на всичкото отгоре е и Нобелов лауреат по химия за откриването на квазикристалите през 2011 г.!

Колко наука има в… бутилка уиски? (вход с билети, цена: 5 лв.)

20:30 часа, зала Мтел Арена, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Подгответе се за едно наистина нестандартно събитие, на което ще научите интересни факти за вкуса, допира, аромата и баланса на уискито. Редките познания, които имаме възможността да сдобием, дължим на усилията на шотландската компания „The Lost Distillery“, която се обърнала към историци, технолози и учени от Глазгоуския университет, за осъществяването на ценното изследване на архивите, изкуството и науката на миксиране. Заедно, всички те връщат към живот легендарни шотландски дестилерии за уиски от XIX век. Защо и как съставките, почвата, геологията, химията и дори музиката, влияят на вкуса на златистата алкохолна напитка ще ни разкаже лично глобалният посланик на  „The Lost DistilleryЮън Хендерсън. А за да се убедим в неговите теории, ще имаме и наистина рядката възможност да дегустираме шотландско уиски, произвеждано във вече затворили дестилерии!

Събитието е за лица, навършили 18 години!

12 май (петък)

Гравитационните вълни – посланици на Вселената (вход с билет, цена: 5 лв.)

19:00 часа, зала Мтел Арена, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

През далечната 1916 г., в епохалния си труд „Теория на относителността“ Алберт Айнщайн говори за съществуването на гравитационните вълни, с което за пореден път доказва своята гениалност. На науката ще й трябват още приблизително 100 години, за да потвърди съществуването им – през септември 2015 г. учените от Лазерната интерферометрична обсерватория зa гpaвитaциoнни вълни (LІGО) в САЩ го направиха. Повече за тези изкривявания в пространство-времето можем да научим лично от проф. Алисия Синтес – преподавател по теоретична физика в Университета на Балеарските острови и главен изследовател и съпредседател на работна група в LIGO, която е работила по откриването на гравитационните вълни.

Big Data: има ли размерът значение? (вход с билет, цена: 5 лв.)

20:30 часа, зала Мтел Арена, сграда „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Добре дошли в света на „големите данни“, изкуствения интелект, роботите и мобилността. За Big Data се твърди, че знае за всеки от нас повече дори и от самите нас – кога и къде сме били, кои са нашите приятели, какво (не) харесваме… Дали това е така ще разберем от Тимандра Харкнесматематик, презентатор, стендъп комедиант и автор на книгата „Big Data: does size matter?“ (2016). Харкнес е хоноруван преподавател по Big Data, достъп до информация и публична ангажираност в Университета в Уинчестър, Англия. Както и радиоводещ по БиБиСи Радио 4, където представя теми, свързани с Big Data и социална психология.

Повече за основната програма на фестивалните дни през уикенда очаквайте скоро. В отделен списък ще бъдат публикувани мероприятията за деца и ученици, както и съпътстващите събития по време на целия фестивал. Информация за билетите и безплатните пропуски за събитията можете да намерите тук и тук.

снимков материал – Британски съвет

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp