Охранителни камери – как да ги монтираме, за да има смисъл от тях

5/5

Напоследък  из социалните мрежи и по новините често минават кадри, показващи крадци, които отмъкват колела, влизат в домове, катерят се по автомобили и проникват в къщите на  обикновени граждани с цел кражба…

Това кара все повече хора да поставят камери където и както могат. Закупуването на записващи устройства онлайн е бързо, лесно и до голяма степен достъпно като цена. Но има нещо, за което хората не се замислят – как да поставят камерите така, че да има смисъл от тях. Те  понякога се доверяват на някой друг, който си е поставил камера, или пък на специализирана охранителна фирма, или на приятел на приятел, който е работил в подобна фирма… И в по-голямата част от случаите грешат. Защо ли? Защото всеки прави това, което правят и предишните – не се замислят за резултата и основната цел.

А каква е целта на камерата? Да заснеме престъплението и да улови лицето и отличителни белези на престъпника,  за да може полицията да си свърши работата след това.

Ето няколко добри практики, които можете да следвате при поставянето на камери.

Изберете правилното място – поставете камерата на място, което може да улови лицето на извършителя.

Обикновено камерите се поставят близо до тавана на помещението, на козирките на входове или на други подобни места. Така се създава усещането, че гледайки отвисоко виждаме повече и всичко. Да… ама не.

Когато човек ходи нормално, той често гледа в краката си или пътя. Ъгълът, под който  камерата снима отгоре, дава изображение, което не позволява лицето да бъде заснето в план, при който  престъпникът да бъде разпознат бързо и лесно. Още повече, че крадците не са от вчера в бранша и знаят, че често  има камери, които ги следят. Точно затова те слагат шапки с козирки или суичъри с качулки. Така се скрива още по-голяма част от лицето им, а дори и цялото,  ако наклонът на главата им е в посока към земята.

Какво да направите?

Поставете камерата на нивото на гърдите. Така,  независимо от ръста и наклона на главата, вие ще имате перфектния кадър, в който престъпника да бъде заснет за разпознаване. Подобни камери всъщност има и често се поставят около бизнес сгради, но те не се забелязват, защото са малки и на нелогични места.

Криенето на камерата  може да даде и допълнителен ефект – крадецът се смята за незабелязан точно когато е най-добре заснет.

В тази връзка, има камери тип шпионки за врата – те са чудесни за заснемане на случващото се  пред входната врата. Дори ако на тавана има камера, тя не може да заснеме добре лицето на човек точно под нея, но  камера на шпионката би го направила. Удобни места също са картини по входовете, пощенски кутии, пожарни кранове, информационни табла, лампи, ключове за лампи и т.н.

Поставете примамка за очите

В Лондон и в градовете на други нормални държави, по летищата има стотици и дори хиляди камери, които  посрещат гостите по терминалите. Как обаче те да бъдат разпознати като лица в случай на атентат? Решението е капан за очи.

Често около камерите се поставя въртяща се светлинка, която няма никаква друга  функция, освен да накара човек инстинктивно да погледне към нея и …хоп – жертвата се вглежда право в обектива на камерата. Когато човекът  установи, че вече е заснет, е прекалено късно.

Ако в близост до камерата има нещо, което да примамва, дори и да е само светодиод без особен смисъл, но изглеждащ естествено на мястото си,  проектът е завършен. Представете си – влизате в тъмно помещение и срещу вас светва малка лампа – поглеждате към нея инстинктивно (защото така правим ние,  примитивните животни, особено когато сме поставени под стрес), след което игнорираме лампата. Защото това е просто крушка… но вече има крушки с камера в тях. Тя свети и заради светлината крадецът не вижда, че в нея има камера, която заснема кристално чисто неговото лице. Честито!

Подобни светещи дразнители може да се направят и като уж развалено ЛЕД осветление, което примигва – мигащ ключ за осветлението, мигаща светлинка, симулираща електромер или място за маркиране на чип за входната врата. Хубавото е, че креативността на хората е безгранична, а крадците очакват стандартните практики. Използвате ли дори един различен подход, вие  сте с едни гърди напред.

Записвайте всичко онлайн

Не си позволявайте лукса да записвате на твърд носител. Той може да бъде откраднат заедно с вещите ви. Тогава ще имате камери, заснели нещо, което също е откраднато. Затова най-доброто решение е да записвате всички записи в облачна (калуд) услуга. Дори  камерата ви да бъде разбита, устройствата – откраднати и унищожени, записите са онлайн и вие винаги ще имате достъп до тях, а крадецът ще бъде неприятно изненадан с видеоклип в мрежата.

Висока резолюция

Обикновено,  когато хората купуват камери, гледат  цената. Резолюцията обаче е по-важна. Защото когато снимате под странен ъгъл от разстояние няколко метра с камера с размер на стотинка,  резолюцията е най-важното нещо. Какво по-неприятно да имате кадри с лошо качество на човек, извършващ престъпление, чието лице не се разпознава не заради светлината или ъгъла на камерата, а затова, че  картината е неясна. Инвестирайте в картина. Иначе няма никакъв смисъл от вашата камера, нито сега, нито когато и да било.

Забравете табелите и добрите нрави.

Поставянето на табели от сорта “Входът е под постоянно видеонаблюдение” е равносилно на това да сложите табела “Ние се пазим, затова си сложи шапка, очила и не гледай нагоре”. Добрите нрави и принципи нямат място в борбата с престъпността, и ако някой се почувства засегнат от това, че вие заснемате даден район,  просто приемете, че някога именно на този човек, точно вашата камера може да спаси апартамента или живота.

Тук (ЦЪК!!!) може да намерите няколко добри примери за камери, които могат да ви предпазят във времето, която държавата и съседите ви спят. А те спят по всяко време и сигурността на вас и вашето семейство е изцяло във вашите ръце.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp