Общината не е длъжна да ви осигурява паркоместа, другари!

Чета новини (чети и ти). Там хора, които са паркирали от 30 години неправилно пред блока си и заемат тротоара,  са изумени, че общината ги била санкционирала с по 50 лв. Те не оспорват нарушението, но искат общината да им обясни къде да паркират. И след като няма къде,  паркират, където сварят – в тревните площи, на тротоара или  където Бог дал място да качим двете гуми.

Когато чуем някой ром (да сме политкоректни) да каже: “Крадем, защото нямаме пари. Какво, да убиваме ли?”, ние, гордите българи, се възмущаваме. Това ли е алтернативата ,, Ако някой не ми даде пари, ще убивам’’. Но когато алтернативата е ,,Ако някой не ми осигури паркомясто, ще нарушавам закона’’ , сякаш става приемливо. Защото, е, хора сме, всеки има кола и всеки е заинтересован…

Истината е друга!

Първо, не всеки има кола. Но всеки е пешеходец. Шок, бомба, сензация! Представете си само колко ученици, майки с деца, хора с увреждания, възрастни хора, за някои от които един бордюр е предизвикателство, са принудени да правят слаломи между колите за сметка на някой, който си е купил автомобил, без да си направи сметката къде ще паркира. 

Второ и най-важното, е друго. Ако си купя самолет, общината ще ми осигури ли хангар? Ами ако си купя яхта, ще ми осигури ли пристанище в центъра на София? Едва ли. Защо е длъжна да ни осигури паркоместа заради това, че сме си купили нещо, което е просто удобство и рядко е нужда. Общината осигурява паркоместа на хората с увреждане. Защото за тях това е нужда, а не глезотия. Но пред блока ми има семейства с по 3-4 коли. Една за мъжа, друга за жената. За градско. Имат една семейна голяма за почивка и една резервна, която понякога я кара синът. Супер. Ето ви 4 коли, които заемат пространство на улицата и нито една от тях не е за друго освен за удобство. Защото градски транспорт има навсякъде, а междуградският също е станал доста удобен.

Общината ни е длъжна с друго – да подсигури градският транспорт да е редовен и да покрива нуждите ни. Ако обаче искаме да си купим колело, кола, тротинетка, скутер или пожарна кола (виждаме, че е модерно), общината не ни е длъжна с нищо. Ние сме тези, които трябва да преценим къде ще паркираме въпросното нещо, ако го притежаваме. Нищо по-различно от това да си купим диван, телевизор или кухненски шкаф. Ако няма къде да ги оставим, никой няма да ни осигури жилище, защото вече имаме диван. Нали? 

Та спрете да мрънкате и си поемете отговорността. Когато искате да си возите  задника в кола и да показвате социален статус, трябва да знаете, че тази свобода, удобство и статус вървят с отговорностите към тях. 

Включително и гражданска отговорност.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO