Няколко идеи за полезни навици през 2020

Всяка година заедно с новоговишните резолюции и цели си казваме, че ще си намерим ново хоби, ще променим някой друг лош навик или пък просто ще иградим нов и по-полезнен. Но толкова ли е лесно? Да, през януари все още сме надъхани, имаме стимул и енергия, но колко време трае това? Седмици или пък може би месец-два? След това, много често или забравяме, не намираме време или пък просто ни писва и се пускаме отново по старото течение.

Затова, тук бих искала да ви предложа някоко идеи за лесни навици, които бихте могли да изградите лесно и дори по забавен начин. А пък ако ги повртаряте няколко месеца, след това те ще станат рутинина, и дори няма да ги забелзвате. Както се казва повторението е майка за знанието!

Ходете повече и знайте колко точно сте изходили всеки ден

Вече дори не е нужно да си сваляте допълнителни приложения на телефона или да си купувате smart гривни за да следите крачките си. Повечето телефони идват с такива приложения и е нужно само да си заложите желаните крачки, след което… да ходите.

В началото пробвайте с по-малки цифри, за да не се натоварвате, ако не изпълните целта си, докато в един момент просто се откажете, както от всяко досадно нещо. Ако пък видите, че всеки ден вървите повече от целта си, просто увеличете крачките и се радвайте, че се движите повече отколкото сте очаквали. Дори може да си направите предизвикателство с приятели и заедно да се стремите да ходите повече – какво лошо има в леко състезателния елемент?

Пийте повече вода, но не прекалявайте

Ако решите да промените поне едно нещо през 2020 г., то нека да това да е по-високата консумация на вода. Внимавайте обаче да не прекалявате с количеството, което ви е необходимо дневно, защото, както знаем, приемът на много вода е също толкова неполезен, колкото липсата на достатъчно вода за пиене в ежедневието ви.

Спортувайте

Дали сте решили да си купите абонамент за някоя фитнес зала, или да пробвате различни групови занимания, ползите от малко раздвижване са по-големи, отколкото си мислите. На каквото и да се спрете, и поради каквато и да е причина, просто го правете с кеф и се забавлявайте. Дори и първият ви избор на спортно занимание да не е правилен, пробвайте нови и нови неша, докато намерите това, което ви доставя удоволствие. По този начин не само, че няма да ви тежи ходенето на спорт, а след време ще ви липсва, ако по една или друга причина не може да отидете.

Четете повече книги

Знаете, че ние в TriO.bg сме фенове на четенето, затова едва ли ви учудва това наше предложение. Ако ви е трудно да броите книгите, които сте прочели, или пък искате да отправите предизвикателство към себе си относно колко книги можете да прочетете за определен период, просто ползвайте Goodreads.

Водете си дневник

Представяте ли си да може да се върнете назад и да видите какво сте правили точно на този преди миналата година, преди 2 години или дори преди 5 години? И не, не говоря за Facebook Memory-то. Знаете ли, че има един странен на пръв поглед тип дневник, който се казва 1 ред на ден, 5- годишен дневник (1 line a day, a 5 year memory book). Всяка страница е за даден ден от година, и е разденалена за 5 години. По този начин във всеки един момент можете да си припомните всеки изминал ден от годината, при това за цели 5 години назад. Old scholl pleasure!

Дайте си повече време без телефон или други устройства  

Често прекарваме много от ценното си време онлайн, скролвайки телефоните, таблемите или мишките на компютрите си. И в това няма нищо лошо – все пак живеем в такова време. Понякога обаче ни е нужна и малко почивка от технологиите, защото често дори не си даваме сметка колко мног ни натоварват. Затова отделете поне по 10 минути на ден, в които сте без телефон, фейсбук, инстаграм и цялата малка вселена отвъд дисплея на смартфона ви, за да видите колко добре ще се почувствате без тях.

Надявам се да пробвате поне една от изброените по-горе идеи и да й се насладите максимално, превръщайки я в ежедневие. Каквото и да правите обаче, помнете, че най-важно е да го правите с желание и усмивка, защото нищо не е хубаво, когато е на сила.