„Нож в раната“ от Антъни Хоровиц в тук!

5/5

Колкото и невероятно да звучи, в „Нож в раната“ писателят Антъни Хоровиц е обвинен в убийство и единственият, на чиято помощ може да разчита, е бившият детектив Даниъл Хоторн.

Когато си известен и уважаван писател, едно от най-неприятните неща, които те застрашават, е някой критик да напише лошо ревю за последната ти творба. Ами ако това ревю е крайно отрицателно, а критикът бъде убит и ти се окажеш основният заподозрян за убийството? В „Нож в раната“, четвъртата ни среща с детектива-консултант Даниъл Хоторн и писателя Антъни Хоровиц, след бестселърите „Убийството е всичко“, „Присъдата е смърт“ и „Опашка от убийци“, се случва точно това. Но този път нещата са прекалено лични, защото самият Хоровиц е арестуван за убийство и единствено мрачният ексцентрик Хоторн може да го спаси от затвора.

Всъщност Хоровиц е този, който иска да сложи точка на отношенията помежду им. След трите разследвания в компанията на Хоторн, проследени в първите три книги от поредицата, писателят има желание да продължи в друга посока. Сега основното му внимание е ангажирано с пиесата „Енигма“, чиято премиера предстои на лондонския Уест Енд. Въпреки големите очаквания пиесата не се радва на добър прием, а маститата критичка Хариет Тросби е особено ожесточена в своята рецензия.

На следващата сутрин Хоровиц е арестуван за убийството на същата критичка. Всички улики сочат, че той е извършителят, а и размазващото ревю е повече от убедителен мотив за полицията. Писателят бързо разбира, че обстоятелствата са срещу него и единственият човек, който може да му помогне, е Хоторн. Двамата разполагат с много малко време, за да докажат невинността му и да открият кой го е натопил.

Списъкът със заподозрени съвсем не е малък. Той включва тримата актьори от пиесата, продуцентът и неговата асистентка, както и режисьорът, който преди години също е бил унизен от ревю на Тросби. От друга страна самата Хариет Тросби е личност, която не буди симпатии, дори сред най-близките си. В тази сложна плетеница може да се ориентира единствено Хоторн, за чийто обвит в мистерия живот научаваме нови подробности. А времето неумолимо изтича и самият Хоровиц вече вижда как ще прекара дълги години зад решетките…

В най-новия си бестселър Антъни Хоровиц за пореден път се заиграва с очакванията на читателите, смесвайки факти и художествена измислица, за да създаде остроумна, забавна мистерия около едно шокиращо убийство, отдаваща почит на класиката в жанра. Вечното сравнение е с романите на Агата Кристи, но този път напрежението е като във филм на Алфред Хичкок, защото главният герой разполага с убийствено малко време, за да докаже своята невинност.

Новото разследване на прочутия детектив и неговия спътник по неволя е изпълнено с всички изненади и обрати, които може да очаквате от Хоровиц. Освен невероятната интрига, успяваме да се насладим с пълна сила на възхитителното му чувство за хумор, обект на което често е и самият писател. Макар че изгражда майсторски съспенс, Хоровиц все не успява да разчете всички очевидни за Хоторн улики, а цитирането на известни имена от шоубизнеса и на част от творбите на прочутия писател придава допълнителна достоверност на всичко описано в тази убийствена книга. Е, на почти всичко…

Антъни Хоровиц е един от най-популярните съвременни британски автори, радващ се на огромен успех и като сценарист, драматург и журналист. Той получава правото да заговори с гласа на сър Артър Конан Дойл, пишейки нови приключения на Шерлок Холмс. Хоровиц е сценарист на един от най-обичаните криминални сериали: „Убийства в Мидсъмър“, „Войната на Фойл“,“Поаро“ и много други.

„Мозайка от убийства“ е определена за „Най-добра книга на 2017“ от „Уошингтън Поуст“, „Ескуайър“, „Амазон“ и Националното радио на САЩ. По нея беше направен и сериал, който пожъна невероятен успех и вече се работи по продължението му – „Огледални убийства“, като самият писател е автор на сценариите. През 2014 г. Антъни Хоровиц получава Ордена на Британската империя за заслуги към литературата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp