Новото лице на мафията в романа на Тод Голдбърг

Остър като бръснач!

Но доста по-забавен.“
Лий Чайлд

Италианската Коза Ностра и американските гангстери са образ, добре познат от холивудското кино и криминалната литература. Мафиотският епос на Марио Пузо, гангстерските романи на Джеймс Елрой и Реймънд Чандлър са се превърнали в модерна класика.

„Другото лице“ на Тод Голдбърг е роман в най-добрите традиции на криминалния noir жанр, но премесен с агресията и безскрупулността на новото хилядолетие. След почти две десетилетия професионален подход към работата си легендарният убиец за чикагската мафия Сал Купъртин допуска сериозна грешка – очиства трима агенти на ФБР и един таен информатор. Сега няма друг избор, освен да изчезне. По съвет на шефовете си Сал се подлага на редица пластични операции и се превръща в… равин Дейвид Коен.

Инсценираната му смърт не успява да заблуди старши специален агент Джеф Хопър. Допреди трагедията, при която са убити трима от подчинените му, той оглавява Специалния отряд за справяне с организираната престъпност в Чикаго. Понижен в длъжност и отбягван от всичките си колеги, Джеф започва самостоятелно разследване, решен на всяка цена да открие „мъртвия“ наемен убиец.

Тод Голдбърг предлага интересен поглед към тъмната страна на закона и към живота на престъпник с уникални разбирания за морала и невероятен инстинкт за оцеляване. Напрегнатото и вълнуващо действие и остроумните препратки, които новоизпеченият божи служител прави между религиозните традиции и порядките във Фамилията, приковават читателското внимание към почти кинематографичния сюжет на романа.

По страниците на „Другото лице“ се разиграва завладяващ сблъсък между истината и справедливостта, а драматичният финал отива отвъд черно-белите представи за добро и зло и държи читателя на нокти до самия финал.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.