Новият роман на Захари Карабашлиев излиза до дни!

5/5

Един от най-четените, харесвани и популярни съвременни български автори – Захари Карабашлиев, се завръща на литературната сцена след дълго мълчание с новия си роман „Хавра” (ИК „Сиела”).

След тоталния успех на абсолютния бестселър „18% сиво”, който излезе в България през 2008 г., неговите забележителни 24+1 специален тиража у нас и преводи в САЩ, Хърватия, Македония, Франция, Сърбия и др., дойде дългоочакваният момент, в който любителите на качествената проза ще могат да се насладят на нова, майсторски разказана от Карабашлиев история. Сюжетът проследява две, успоредно развиващи се истории на мъж, готов на всичко в името на истината, и на жена, бореща се за любовта си, в майсторска панорама на две епохи.

От „Сиела” определят „Хавра” многозначително: „отчасти трилър, отчасти драматичен роман за любовта, „Хавра“ ни транспортира с лекота между настояще и минало, между съспенс и лиричност, между пороците на един морално прогнил свят и силата на любовта и прошката. Малките и големите битки – за личната и за националната свобода – рисуват картина на света ни с размах, както само Захари Карабашлиев умее – с нежност, проникновеност и красота.”

Луксозното издание с твърди корици ще бъде по книжарниците от 23 август. Художник на корицата е небезизвестният Дамян Дамянов.

Захари Карабашлиев е родом от Варна. Завършва специалност „Българска филология” в Шуменския университет. В края на 1990-те емигрира в САЩ, а през 2014 г. се завръща в България, поемайки поста главен редактор в издателство „Сиела”. Освен на любовта на четящия човек, Карабашлиев се радва и на добър прием от критиката у нас и в чужбина. Носител е на множество отличия и престижни награди, сред които наградата „Цветето на Хеликон“ (2008) за най-продаван роман – за „18 % сиво”, за който си поделя и наградата „Вик“ за роман на годината със „Захвърлен в природата“ от Милен Русков през 2009 г. Същата година втората му книга – сборникът с разкази „Кратка история на самолета“, печели наградата „Хеликон“ и отново приза на читателите – „Цветето на Хеликон”. Негови текстове са поставяни на театрални сцени както у нас, така и в чужбина: „Неделя вечер”, която е номинирана за ИКАР и му носи „Аскеер” за съвременна българска драматургия през 2009 г.; „Лисабон”, играна в Ню Йорк през 2014 г.; „Откат”, с която печели наградата на публиката във Висбаден отново през 2014 г.
Карабашлиев е автор също на сборниците „Симетрия” и „Откат” (драматургия), на детската илюстрована книжка в съавторство с Ива Сашева и Силвия Карабашлиева „Приказка” и съставител и автор на един от 16-те разказа от майстори на съвременната българска проза в книгата „Обича ме, не те обича”.  Неговата „18% сиво” е сред стоте най-любими книги на българските читатели в кампанията на BBC „Голямото четене“, а писателят е включен и в престижната американска антология „Най-добрата европейска проза 2018“.

Предпремиерата на „Хавра” ще се състои по време на тазгодишните Празници на изкуствата „Аполония”. Събитието, което е част от официалната културна програма на „Аполония 2017”, е насрочено за 31 август (четвъртък) от 20:00 часа в Художествената галерия в Стария град на Созопол. Официалната премиера на „Хавра” ще се състои в средата на септември в столицата.

Повече информация по темата очаквайте скоро, а предварителни поръчки на „Хавра” можете да направите тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp