Новият роман на В. Е. Шуаб те кара да се замислиш какво е способно да те превърне в „Злодей“?

5/5

Името на В. Е. Шуаб – или Виктория Шуаб – е вече добре известно на българските читатели най-вече покрай едно от четените заглавия тази година, „Невидимият живот на Ади Лару“. Романът завладя света, прекара 43 седмици в класацията на „Ню Йорк Таймс“ и надмина един милион продадени екземпляра. Няколко месеца по-късно Шуаб се завръща в родните книжарници с нова оригинална история за амбиция и ревност – „Злодей“. Един роман, в чиито предели очертанията на добро и зло се размиват и всяка страница те кара да подлагаш под съмнение собствените си виждания за света. Книгата е вече на пазара с логото на издателство „Емас“.  

„Мнозина човеци са чудовища и немалко от чудовищата разиграват картите на човечността.“

Понякога се появява книга, за която знаеш, че ще намери място в сърцето на всеки. Разбира се, има различни мнения и вкусове. Съществуват и хора, които никога не са чели Хари Потър. Или хора, необичащи да четат. Но има книги, толкова ярко населяващи мислите, че всеки би открил нещо в тях. „Злодей“ на В. Е. Шуаб е един от тези романи. За какво всъщност е книгата?

„Злодей“ ни среща с двама блестящи студенти по медицина, Ели и Виктор, които – отчасти поради арогантност, отчасти поради амбиция – провеждат експерименти с преживявания, близки до смъртта. Интересът им към границата между живота и смъртта се заражда след като разбират за случаи на хора, придобили суперсили след подобни инциденти. Десет години по-късно Виктор и Ели се намират от двете страни на закона – единият тъкмо е излязъл от затвора, а другият работи съвместно с полицията. Ели, заедно с партньорката си Серина, преследва хора със суперсили, уж предпазвайки света. А единствената мисия на огорчения Виктор и новата му дружка Сидни е отмъщение. Приятели, превърнали се във врагове, и сестри, обърнали се една срещу друга, изпитват границите на жестокостта в търсене на възмездие. Но кой ще оцелее накрая? И какво всъщност е способно да те превърне в злодей?

Талантът на Шуаб блести с това във всяка нейна книга – тя умее да се потапя в психиката на антигероите и да я пресъздава безупречно. Успява да събуди съчувствие и емпатия към герои, които далеч не са непокварени и достойни. Читателят нетърпеливо очаква появата на антигероя във всяка сцена, дори и по всичко да личи, че той е злодеят. И продължава да се пита, четейки: „Да, обаче злодей ли е наистина?“. В това се крие още един от талантите на писателката. Героите в този роман не са невинни. Но кой определя какво значи „невинен“? Всеки е правил неща, от които не се гордее или които би променил. А ако имаше възможността да притежаваш повече сила, повече власт; да бъдеш нещо повече? Какъв избор би направил тогава?

В. Е. Шуаб; фото кредит: Jenna Maurice

„Злодей“ на В. Е. Шуаб е роман, остър като нож. Убийствена история за власт, вина и отмъщение, носеща заряд и все пак надежда. Авторката е създала заплетена приказка, която ще остане у читателя дълго след последната страница.

В. Е. Шуаб е една от най-нашумелите фентъзи писателки в света и името ѝ често се настанява в класациите на „Ню Йорк Таймс“, „Ю Ес Ей Тудей“, „Инди“… В медиите я сравняват с Нийл Геймън по размах на въображението и заради таланта ѝ да създава толкова различни по стил и усещане светове. Книгите ѝ са преведени на над дузина езика и някои от тях са напът да стигнат и до малкия, и до големия екран. Шуаб вече е известна у нас с поредиците си „Цветовете на магията“ и „Чудовищата от Искреност“, както и „Невидимият живот на Ади Лару“ – невероятният роман, спечелил милиони читателски сърца по света.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp