Нова книга на Ориана Фалачи – „Корените на омразата. Моята истина за исляма”

С „Корените на омразата. Моята истина за исляма” Ориана Фалачи се завръща при българските читатели с 37 от най-силните ѝ неиздавани досега текстове – интервюта, есета, репортажи и статии. Известната в световен мащаб италианска журналистка провокира размисли за Близкия Изток, войните, религиозните убийства и положението на жените в ислямския свят – теми с широк обществен резонанс и днес.

Интелигентните жени винаги са правили впечатление, особено когато са вършили опасни професии. Защото да летиш със самолет над Кувейт по време на Войната в Залива или да интервюираш лидери като Ясер Арафат или Муамар Кадафи не е лека задача. За често крайната и непримирима Ориана Фалачи този живот бе ежедневие и до смъртта ѝ преди десет години тя продължаваше да изследва сложните взаимоотношения между Изтока и Запада.

Личността на Фалачи не оставя никого равнодушен, а с „Корените на омразата. Моята истина за исляма” (ИК „Сиела”) противоречивият ѝ образ предизвиква крайни реакции – от огромно възхищение до неприязън. Текстовете са писани в годините между 1960 и 2005 и в тях проследяваме не само измененията в геополитическия контекст, но и радикализирането на мнението на самата Фалачи. Мнозина смятат, че репортажите на италианската журналистка са предупреждение за събитията, на които ставаме свидетели днес , а именно нарастващата ислямизация на Европа.

Oriana_Fallaci_snimka

В книгата откриваме интервюта с последния ирански шах Мохамед Реза Пахлави, с Ясер Арафат, Муамар Кадафи, аятолах Хомейни, Ариел Шарон и Мохамед Али. В срещите си с всички тези личности италианката е последователна в безкомпромисния си стил и демонстрира професионализъм, от който се учат поколения журналисти. Причината популярността ѝ да продължава да расте дори след смъртта ѝ, е че всеки неин текст предизвиква скандал. С течение на годините Ориана Фалачи все по-ожесточено защитава тезата, че ислямът е троянският кон в Европа и разрастващата се ислямизация може да доведе до Трета световна война.

Въпреки крайното становище на италианската журналистка, мнозина смятат, че книгите ѝ са препоръчителни за всеки, който би желал да се информира обстойно за религиозните и политически турбуленции в източния и западния свят. Тези, които за пръв път ще се докоснат до Фалачи с „Корените на омразата. Моята истина за исляма,” ще открият изкусно написани текстове от жена с фина чувствителност към очевидните несправедливости, но и със здрава захапка що се отнася до преследването на истината за времето на омраза, насилие и нестихващи войни.

С превода на книгата от италиански език (дело на Иво Йонков) се гарантира автентичност и се предотвратяват спекулации за изопачаване на оригиналния текст.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.