Нова изложба на Любен Пашкулски във варненската галерия „Арт Маркони“ (28 април – 18 май)

5/5

От 28 април до 18 май в Морската столица можем да се насладим на изложбата „Тя“ на художника Любен Пашкулски. Експозицията може да бъде видяна в китната галерия „Арт Маркони“, а откриването е тази вечер от 18:30 часа.

„Прозрение“, художник Любен Пашкулски

Галеристката Ваня Маркова от „Арт Маркони“ коментира изложбата така:

„Има творци, за които е невъзможно да пишеш в минало време. Следата, оставена от тях е винаги жива и непреходна. Всички, които сме били част от Пътя на Любен Пашкулски, сме щастливи заради привилегията да имаме и лични спомени, освен неговите картини. 

Избрах това заглавие съвсем естествено. Любен Пашкулски е запечатал в творбите си толкова притегателни женски лица – събирателен образ на красотата, според неговата мярка за красиво. Той не търси класическия образ, а излъчването. Силата на въздействието на всяко лице е съсредоточена в погледа. В момента, в който се взреш в очите, попадаш в друга вселена. Неговите акварели не са просто портрети на жени – а състояния, чувства, емоции, характери, създадени от вдъхновената му четка и нежната палитра на акварела. Точно тази въздушна техника може да предаде нюансите на настроенията, уловими във всеки образ. Неговите момичета нямат свои лични имена. Те са: „Гълъбицата”, Светлооката”, „Нежната роза”, „Момиче с ябълка”, „Пчеличката”, „Непокорната”…Женският образ е просто форма, която той насища със своята философия за живота, изразявайки чрез него свои впечатления, наблюдения и разсъждения. Всяка една картина ме връща към разговор, навързал в нишката си спомен за книга, филм или  житейска случка, сладкодумно разказан и непременно завършващ с мъдро заключение,  намерило синтезиран израз в излъчването на лицето. Няма да звучи пресилено, ако нарека всяка негова творба – притча.  И главния герой в нея е ТЯ.

„Бъдни вечер“, художник Любен Пашкулски

Една година, след като маестро Пашкулски ни напусна, галерия „Арт Маркони” и семейството му искаме да отдадем почит към този талантлив творец, посвещавайки му специална изложба. Красотата на неговите прекрасни творби ще ни откъсне макар и за малко от тревогата в която живеем. А точно това е мисията на изкуството – да спасява духа.“

„Неземна любов“, художник Любен Пашкулски
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp