Носител на Антинобеловата награда и астроном от Кеймбридж идват в София за Форума Ratio

5/5

Форумът Ratio се завръща на 11 юни в Sofia Tech Park. Най-голямото еднодневно събитие за популярна наука включва цял ден, изпълнен с невероятни научни факти и впечатляващи иновации – представени на човешки език.

Темите на пролетното издание на форума се простират от необятния космос до дребните насекоми. Гостите на събитието ще се срещнат с различни примери за невероятна наука, ще се потопят в разширяващата се Вселена и ще чуят повече за слонски хоботи и човешки мигли. Програмата включва четири теми, а две от тях вече са обявени.

Първата лекция представя пред една от най-важните загадки в космологията – каква е скоростта, с която Вселената се разширява? Д-р Матю Ботуел ще потърси отговора, като ще разкаже още и за тъмната енергия и “напрежението на Хъбъл” (нещо, което днес много хора наричат “криза” на космологията). Д-р Ботуел е астроном от Университета в Кеймбридж и използва най-съвременните наблюдателни инструменти, за да изследва еволюцията на галактиките и космическото време.

След това д-р Дейвид Ху, двоен носител на наградата Ig Nobel, ще разкаже на гостите на форума детайли за животинската биомеханика. Той ще обясни и как тайните на движението при животните помагат на инженерите да създават изобретения, вдъхновени от природата. В презентацията си той ще разкрие и някои любопитни факти за животните, например как работи слонският хобот, за какво служат миглите и как насекомите ходят по вода. Д-р Ху е  е машинен инженер, биолог и физик. Завършил е в M.I.T., а сега преподава машинно инженерство и биология. Доцент е по физика в Техническия Университет на Джорджия.

Освен да чуят интересни презентации на сцената, гостите на форума Ratio ще могат да се насладят на различни демонстрации, изложби, допълнителни забавления и изненади. Целодневнето събитие предлага и програма за малки изследователи, подходяща за деца от 8 до 12 години, която ще върви паралелно на основната.

Билетите за събитието вече са в продажба на сайта на организаторите Ratio. Форумът Ratio ще се проведе на 11 юни от 10:00 в Sofia Tech Park. Повече информация за темите и лекторите ще намерите на www.ratio.bg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp