„Нощ и ден“, един от по-ранните романи на Вирджиния Улф

„Нощ и ден“ е един от по-ранните романи на Вирджиния Улф, виден представител на литературата на модернизма във Великобритания през XX век.

Нощ и ден“ (превод: Иглика Василева) е втората творба на Вирджиния Улф, когато тя все още се намира на границата между викторианския роман и романа на модернизма, но още тук се прокрадват дълбоките й писателски прозрения. В много отношения главната героиня, Катарин Хилбъри, прилича на авторката, включително и по причина на литературната среда, от която произхожда. Тя е привлекателна, богата и умна, но непрекъснато се лута между годеж с прозаичния поет Уилям Родни и опасното чувство, което изпитва към Ралф Денам, млад мъж от по-низшите класи. Освен тези двама мъже в живота й присъстват и две жени, от които е силно повлияна – радетелката за избирателни права на жените Мери Дачет и собствената й майка. Обрати с неочаквани последици за всички персонажи сменят кроткия тон от началните страници, превръщайки романа в смесица между фина комедия на нравите и любовна история с поне четири действащи лица.

Родена през 1882 г. в Лондон, Вирджиния Улф е сред най-уважаваните фигури в историята на литературния модернизъм. Между двете световни войни се подвизава в средите на лондонското литературно общество като член на влиятелния интелектуален кръг Блумсбъри. Автор на блестящи романи, разкази и есета, Улф е изкусна в употребата на повествователната техника поток на съзнанието – запазената марка на литературата от началото на XX век. Публиката у нас я познава предимно чрез романите „Госпожа Далауей“, „Вълните” и „Към фара“, а сборникът „Литературни есета”, също издаден на български език, е доказателство за непокорната енергия на нейния талант.

Този проект е финансиран с подкрепата на програма “Творческа Европа” на Европейската комисия.
This project has been funded with support from the Creative Europe Programme of the European Commission.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.