„Нос“ по Гогол в Театър 199 и през май

На 2 май (сряда) на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев“ ще се играе за трети път представлението „Нос“ по Н. В. Гогол. Сценична версия е на Ина Божидарова  и Веселка Кунчева, която е и режисьор, а сценографията е на Мариета Голомехова. В ролите са Георги Спасов и Полина Христова, а музиката е на Хрисот Намлиев.

„Какво приключение! Преди да започнат репетициите на нашата постановка на „Нос“ по Николай Василиевич Гогол, не познавах лично Веселка Кунчева, Мариета Голомехова и Полина Христова. Бях се възхищавал на тяхното изкуство като зрител. Искрено и дълбоко. Изкуството им. И моето възхищение. С Георги Спасов пък съм работил многократно тук на нашата сцена. Актьор с безгранично въображение и техника, човек с дяволито чувство за хумор и сладкодумен интелект. Ина Божидарова и нейният театрален мащаб са ми известни от отдавна. А с талантливия композитор Христо Намлиев последно се срещнахме в друга наша постановка само преди два сезона.

За процеса „Нос“?! Веселка и Мариета, много подготвени и упорити, успяха да ни убедят в своите планове за необичаен прочит и подход към повестта на Гогол. В началото на февруари репетициите започнаха. Направо на сцената. С вече изработени, никак немалко на брой, различни по форма и размер носове. И настъпи хаос! (А уж бяха подготвени.) Но приятен хаос. Примамлив хаос в търсене и натрупване на визуални и звукови образи, на актьорски средства, на редакции на пиесата. Експериментите валяха по-обилно от снега навън. Георги и Поли бяха неуморни и готови да опитат и най-щурите идеи на режисьора и на сценографа. А те бяха действително предизвикателни приумици, неочаквано и често подлагаха изпълнителите на екстремни физически и емоционални изпитания. Имаше много смях. Умислено мълчание. И моменти на пълно озадачение – „това пък как да стане?“. А после – „Еврика – така ще стане!“. Изтощение. И на следващия ден – с нови сили. (Открих, че под „подготвени“, те имат предвид именно такава вихрушка.) Времето напредваше. Настъпи пролетта. Дойде време вихрушката да се отдалечи и да видим какво е оставила в своите следи. Оставила бе… носове, естествено. Смешни, сърдити, зли, умни, глупави, трогателни, какви ли не. И трябваше да бъдат подредени – да оформят физиономията на всяка сцена. Така и стана. Внимателно и търпеливо, всичко трябваше да се навърже. Да се подреди, като във витрината на магазина за носове, който ще видите и ще можете да посетите в нашата постановка. И да си изберете своя „нос“!”

Андрей Филипов

Следващите представления на „Нос” е на 20 май (неделя).

Снимков материал – Иван Дончев

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.