Организирането на мечтаната сватба е мисията възможна, благодарение на Николай Митев (интервю)

Николай Митев
5/5

Вашият ден, Най-специалният ден, Най-щастливият ден или просто Денят – толкова думи, а назовават само едно – вашата сватба. Голяма част от жените (а защо не и някои мъже, въпреки че никога не биха го признали) мечтаят за нея от деца. Казват, че „се случва веднъж в живота“, но и че „човек и добре да живее, се жени“. От древни времена приказките завършват с нея като синоним за Хепи енд, в миналото се е правила по какви ли не причини, различни от любовните, а днес всеки е свободен сам да избере (добре де, сам, но не без зоркия поглед на половинката) дали да си прави сватба или не. Но ако реши да имаа….

След първоначалната еуфория от предложението и мисълта „Ще си имаме сватбааааа“ следва сблъсъкът с реалността, или иначе казано, с организацията на сватбата и осъзнаването колко малко знаем за нея. Защото, нали… за първи път ни е. Изведнъж бъдещите младоженци разбират, че сватбата е много повече от играене на хора` с близки и приятели, красиви рокля и костюм и казването „Да“ в скучна ритуална зала. Изведнъж от магическата шапка, наречена организиране на сватба, се изсипват куп щуротии и чудатости, като ритуални питки, подаръци за гости, сватбени чаши и бокал, бутониери, покани, менче, кошнички… Изведнъж младоженците са завъртени, но не от магията на Дисни, отключена с първата целувка на истинската любов, а от вихрушката на всички внезапно появили се въпроси, на които нямат отговор. Още по-сложни са те, щом се отнасят към нематериалната страна на организацията на сватбата – избор на ресторант, фотограф и/или видеооператор, водещ и/или DJ – кой, кога, къде и колко? А от къде се започва с всичко?

Copyrights: http://nmitev.com/

За първи път ще си позволя да добавя личния фактор към това интервю, защото имам да направя едно признание. Тази година беше моята сватба. А човекът, с който ще ви запознаем в Trio днес, е главният виновник с мъжа ми (още ми е ново и странно да го казвам) да успеем да намерим ред в цялата организационна бъркотия и да съумеем да си направим нашата мечтана сватба. Такава, че точно 2 месеца след нея 3 от двойките, които ни бяха гости, ни зарадваха с новина за годеж. Защото, както е казал един мъдър човек, „Едно от вълнуващите неща на хубавите сватби е, че увличате и други хора по вашия път.Този мъдър човек до голяма степен има пръст и в тези годежи. Тъй като благодарение на съветите в неговия блог, Николай Митев помогна на нас, както и на стотици други бъдещи младоженци да организират сами своята сватба. Професионален сватбен фотограф по професия и по призвание, Ники е част от най-специалния ден на над 50 двойки годишно, вече почти 10 години. Сватбените фотографи впрочем са хората, които стоят „на първия ред“ на всяка сватба от самото ѝ начало и почти до края и забелязват всичко хубаво и лошо с най-малки подробности. От 2012-та насам Ники записва своите впечатления, идеи и съвети с примери от практиката, на които става свидетел ежеседмично.

Copyrights: http://nmitev.com/

Сега не мога да скрия щастието си, че държа в ръцете си книгата на Ники Митев „Нашата мечтана сватба (ИК SoftPress) – един обогатен и цялостен пътеводител в света на сватбите. Освен изчерпателна енциклопедия за сватбата от А до Я, която да ви помогне в детайли да организирате сами своя мечтан ден и да ви даде безброй идеи за по-нестандартен празник, сред страничните ефекти от четенето на „Нашата мечтана сватба“ са моментните избухвания в смях, така че избягвайте шофирането и работата с машини!

  • Здрасти, Ники! Много се радвам да се запозная с теб! 🙂 Ти и блога ти сте причината тази година да имам сватба такава, каквато се получи. Така, че ти благодаря! Стандартно бих те питала как си станал сватбен фотограф. Но тази кратка и забавна история е описана в книгата и не искам да развалям този момент за читателите. Как обаче реши да записваш впечатленията си от сватбите в блог? Коя беше първата публикация, която написа, за кой елемент от сватбата се отнасяше?

Привет 🙂  Благодаря ти за обратната връзка! От време на време се срещам с хора, които ми хвалят статиите и това много ме зарежда. След малко ще се хвърля с подновени сили в писането на един текст, който разглежда основен проблем в сватбите и вероятно много съм закъснял с него – „Наръчник на тъщата (и другите родители)”  🙂

Когато почнах да пиша блога, вече бях посещавал най-различни сватби и почти всеки път съм отбелязвал за себе си неща, които биха могли да се организират и да се случат по малко по-хубав, по-целесъобразен или поне по по-недраматичен начин. Казано по друг начин – нервех се, че все нещо не е както трябва.

Една от първите публикувани статии бешеКакъв подарък за сватба да купим на младоженците?. Имам приятели, които окачват подарена на сватбата картина на стената, всеки път когато на гости дойдат родителите им. Това е безумие. 

Copyrights: http://nmitev.com/

 

  • Част си от сватбата на толкова много двойки. Какви са впечатленията ти – по-често младоженците сами ли я организират или разчитат на агенция? И кога резултатите са по-добри?

С общото понятие „Сватбена агенция” се обозначават бизнеси с понякога доста различен обхват от услуги. Това, което прави сватбеният агент, такъв какъвто го знаем от филмите, всъщност често е в периферията от предлаганото или пък дори не е включено в офертата на много от фирмите. Акцентът в работата на много от българските агенции е декорацията. Значимо перо заема и продажбата на сватбени артикули – булчински рокли, сватбени покани, подаръчета за гости, ритуални чаши и т.н. Някои сватбени агенти също са например и видеооператори или дисководещи. В този смисъл много мои младоженци се възползват от услугите на сватбени агенции, доколкото поръчват от тях украса и други артикули за сватбата си.

Повечето от двойките, които заснемам, не ангажират сватбен агент, който да ги консултира, да събира оферти, да идва с тях на срещите, да запазва часове, да ги води по булчински салони и т.н.  За тези неща, младоженците, според мен могат сравнително лесно да се справят и сами, освен в случаите, когато организират сватбата си от чужбина, когато тържеството ще е в друго населено място, когато имат тежък работен график.

Там където един, подчертавам, ДОБЪР сватбен агент може да бъде много ценен, е присъствието му по време на сватбения ден. Той може да настанява гостите в хотела и да оправя проблеми с объркани резервации, може да контролира дали украсата за изнесения ритуал се прави както трябва и където трябва, дали котейлните напитки се изнасят своевременно, дали халките са на ритуалната маса, в момента, в който трябва да са там.  В ситуациите, в които има нещо нередно, на младоженците не се налага сами да се оправят, а прехвърлят задачата на агента.

Със или без агент, сватбите са по-добри, когато младоженците са усмихнати и слънчеви, без значение дали се получава това, което са очаквали, или не.

  • Коя е най-голямата пробойна в сватбената организация, къде са най-често непредвидените обстоятелства и грешки? И как да ги предотвратим?

Има две пробойни, които често се случват по сватбите – едната е непремерения график, а другата е лошият избор на ресторант

По отношение на графика, колкото по-олекотен, толкова по-добре. Отличен вариант са изнесените ритуали, в които се спестява ходенето до ритуална зала, както и преместването на венчавката за някои от следващите дни в тесен семеен кръг. Младоженците понякога не предвиждат, че времето, за което се стига от точка А до точка Б с един автомобил, не е същото, за което стигат и паркират колона от автомобили. Само качването и слизането от колата на булка в пищна рокля понякога отнема време, достатъчно да си поръчаш и да изпиеш кафе 🙂

По отношение на избора на ресторант, всъщност е много трудно да избереш лош ресторант и е изумително как някои двойки успяват да го сторят.  Причината е, че ресторантите за сватби и в София, и извън нея, са сравнително малко. За всяко едно място могат да се получат сравнително адекватни отзиви от поне 5 различни места. Едно неприятно обслужване може да съсипе настроението на младоженците в сватбената вечер!

Copyrights: http://nmitev.com/

 

  • Мислейки за сватба, на хората често автоматично им изникват компонентите: взимане на булката, ритане на менче, фотосесия, ритуална зала, първи танц, хора’, почерпка. В блога си и в книгата си, ти не само обясняваш подробно за всеки от тях, но и даваш различни и разчупени идеи за повечето от тях. Така, например, ритуалът с взимането на булката не трябва да е непременно откупуването й, но може на младоженеца да се постави задача или предизвикателство. Коя е най-интересната интерпретация на традиция или ритуал, на която си ставал свидетел?

Допадна ми скорошна идея на двойка мои младоженци за ритуала с кумовите дарове, където кумовете се надиграват с танцьори за питка и петел, като в техния случай петелът беше плюшена играчка от Angry Birds.

Бих се радвал, ако в бъдеще ритуалите и традициите отстъпят малко място на по-непосредствени и искрени емоции. Така да се каже, вместо майката на булката да лисва вода пред младоженците, да ги прегърне, да ги погали по главите, да им пожелае нещо. Формалностите, като че ли заместват нещо друго, което сме неспособни да покажем естествено.

  • Каква е най-креативната сватба, която си снимал?

Много оригинална идея, на която присъствах скоро, беше танц с доста сложна хореография, която изпълниха родителите и близките роднини на младоженците.  Беше очевидно, че са ходили на поне няколко урока и бурните ръкопляскания бяха напълно заслужени.

Copyrights: http://nmitev.com/

На сватба това лято, която засне мой колега, подаръците за гостите са били чаши с надпис „Пиши *** и да ги жениме!”, а пък вечерта на сватбата са свирили Пецата бенд (Пецата е феноменален шоумен и бивш вокалист на Контрол). Искрено завиждам на колегата ми.

Мой младоженец от преди няколко години беше купил дубликат от обувките на съпругата си, само за да каже „Ахааа!”, когато го накарат да търси скритата й обувка 🙂

Това, което най-много ме е впечатлявало в няколко сватби в работата ми досега, е огромния заряд позитивна енергия от близки и приятели, с която са обгърнати някои двойки младоженци. Малки анклави от хора, в които всички са усмихнати, приятелски настроени, добри, уравновесени.   

  • Разкажи ми някоя забавна сватбена случка 🙂

Счупих чашите на младоженците в ритуалната зала 10 секунди преди тяхното влизане под звуците на Менделсон 🙂

  • Уххх… дано са вярвали, че счупеното носи щастие! 🙂 А как се роди идеята за книгата? Разкажи ми историята й.

Идеята за книгата е на кумата от две, образно казано, мои сватби. И при двете блогът ми е бил от полза на булките при организацията,  а при едната сватба младоженците избират петък, след като прочитат моята статия „Сватба в петък? – Отлично!“  

Ники Митев и Милена Ташева на премиерата на „Нашата мечтана сватба“

Въпросната кума е Милена Ташева от Софтпрес, която ми звънна по това време миналата година и каза, че ще пишем книга.

Все още съм далеч от Лили Иванова по отношение на нещата, които мога да науча за себе си в медиите и в този смисъл нямам любим „факт” за себе си 🙂  Наскоро публикуваха за мен една статия в регионален вестник, която след това се препечата на повече от 10 места на принципа на играта „Развален телефон”. За някои от описаните неща ми беше неудобно и затова реших да напиша опровержение в характерен за мен изказ.

  • Определено се забавлявах с този твой пост! И за финал, в предисловието споделяш, че твоята сватба е била преди 10-тина години и… е имала някои „грешки“. Оттогава си натрупал толкова много впечатления и опит. Бихте ли направили подновяване на брачните клетви за вашата Розова сватба и каква би била тя?

За 5-годишнината от сватбата ни организирахме събитие с около петдесетина приятели и близки, което на практика си беше наша втора сватба. Дрехите ми, за разлика от първия път, бяха по мярка, а също така този път имахме и професионален фотограф!

Ники Митев и прекрасната му съпруга

За 10-годишнината отново планираме подобно събитие, като този път смятаме още в по-голяма степен да се доближим до това, което съставлява една шумна и весела сватба 🙂

Ще съм щастлив, ако всичко е наред и можем да празнуваме така през 5 години още мноооооого време 🙂

От Трио им го пожелаваме! 🙂

Можете да научите повече за книгата „Нашата мечтана сватба“ тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp