„Неочаквана изложба“ от Димитър Труканов – Трукан в галерия „Ракурси“ (1-18 март)

5/5

В своята „Неочаквана изложба“, която ще се състои от 1 до 18 март в столичната галерия „Ракурси“, Димитър Труканов – Трукан представя работите си от последните две години, създадени в  горското студио на морския бряг в околностите на Обзор. Непреднамерено, спонтанно, по абсолютно естествен начин и с много повече цвят авторът продължава своите изследвания по темите за брега, петте елемента, гората, стихиите…

За работата си художника казва:

„Преследвам състоянието, в което създаването е като взрив от емоции, които се запечатват в късовете фосили излети от хартия…
Преследвам пълната свобода на съзнанието, като ключ към искреност…
Преследвам бягство от постоянното себе анализиране,  себе контрол, авто цензура…

Вътрешната тишина, в която чуваш и виждаш живота и силата чрез сливането с останалите елементи…“

„Полет“ – художник Димитър Труканов – Трукан

Димитър Труканов – Трукан е роден през 1970 г. в Благоевград. Завършва Национална художествена академия, София, специалност „Текстил“ при проф. Димо Балев през 2000 г.

Известен е със своите произведения, в които изучава взаимодействието между вода, метал, пигменти и огън върху хартия. Хартията, като течна маса, запечатва следи от комуникацията на елементите, запазва духа и тяхната енергия. Художникът се интересува от елементите, които създават света като енергия в тяхното първично, грубо състояние. Абстрактните творби на художника са резултат от дълготрайно взаимодействие на елементите и авторска намеса, при което придобиват обем и текстура и в тях се забелязват различни природни елементи.

Работи и в областта на видео изкуството.

„Вода“ – художник Димитър Труканов – Трукан

Има самостоятелни изложби в галерия „Ракурси“, София, в годините 2008, 2012, 2015, 2018. Също и на международната сцена – в Испания, Гърция, Турция. Носиетел е на Награда за млад автор на фондация „ПИБ“, СБХ (1997) и Награда от конкурс за рисунка, НХА, София (1997).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp