Необикновена книга отправя предизвикателство към родители с фантазия

5/5

Измисли приказки за „лека нощ“ учи майки и татковци как да създават сами (а не да четат наготово) приказки за своите деца

В седмицата преди Коледа се появи книгата Измисли приказки за „лека нощ“, която отправя нестандартно послание към нас, родителите. Авторът – Рони М. Коул е психолог и коуч, който познава добре процесите, чрез които човешката личност се учи и развива. В същото време той е отдаден баща, дарен със смелост и фантазия, който споделя от личен опит как времето преди заспиване може да се превърне в сплотяващ ритуал за едно семейство.

Съвременният родител има забързан, динамичен и често уморителен ритъм на живот. Повече от всякога времето за качествено общуване с децата е свърхценен, но и свръхдефицитен ресурс. Това е така не само заради собствената ни заетост, но и поради факта, че се налага да се конкурираме за детското внимание с телефони, таблети, компютри и телевизори.

В дигиталната ера децата се нуждаят особено силно от среда, в която да изграждат и развиват уменията си за междуличностно общуване. Както повечето важни неща в живота, и това се учи първо от родителите. Контактът лице в лице с други хора – с цялото си богатство и сложност, носи на малките човеци ценни познания и усещания за това как да градят отношения на доверие и близост по-късно в живота си. Не е пресилено да кажем, че общуването с родителите (или другите значими възрастни) е от жизненоважно значение! Нужно е то да се случва ежедневно, интензивно и по автентичен начин.

Но как?!  И кога?!

Сред най-важните етапи от деня на детето е времето преди заспиване. Това е моментът да се сложи край на деня – мозъкът и тялото да преминат от активност към почивка. Често точно тогава се припомнят значимите неща от преживяното, създават се очаквания за следващия ден, проявяват се стаени емоции (радости или огорчения, тревожности, страхове). В този момент детето се нуждае от своя родител като партньор, който да го подкрепи в пътешествието от будност към сън.

Разбира се, няма нищо лошо в четенето на книги с „готови“ приказки. Самият автор на Измисли приказки за „лека нощ“, Рони М. Коул, посочва, че всеки тип позитивно преживяване, което споделяме съвместно с децата си, е  полезно. Но също така като родители е важно да осъзнаем, че никой писател (дори и най-добрият на света!), не би могъл да създаде приказка, съобразена с индивидуалността на нашият син или дъщеря. Никой не познава така добре техните специфични емоции, актуални преживявания и специални интереси както нас. Казано накратко –  родителят е единствен по рода си експерт в областта!

Тази книга е посветена на това да направи наистина пълноценно общуването между децата и техните майки и бащи във времето за „Лека нощ“. Това е книга с кауза. Тя превръща приказките преди сън в ритуал, който развива, възпитава и дарява обич, както на малките, така и на големите в семейството.

Измисли приказки за „лека нощ“ дава на нас, родителите, мощен инструмент да забавляваме и подкрепяме детето си, да му отправяме важни послания по разбираем начин, да разширяваме мисловния му свят в неограничени мащаби. Тя ни предизвиква да работим върху себе си, да развиваме собствените си идеи, въображение и импровизаторски качества. Учи ни как да бъдем пленяващ разказвач, но и изкусен слушател. Създава приказно пространство, в което да се разтоварим от стреса и натрупаното напрежение. Прави ни наистина уникални и неповторими родители. Резултатът от всичко това обаче не е насочен толкова към нас самите, колкото към една друга ярка и значима личност… може би най-значимата в света… личността на нашето дете!

д-р Илина Начева, социален психолог и консултант на книгата Измисли приказки за „лека нощ“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp