Тиквата е един от ярките символи на есененните месеци – дали като украса, под формата на тикевен фенер или пък като вкусния десерт печена тиква с мед и орехи. Днес за разнообразие ще ви предложа да опитате друг тип печива с тиква, която вярвам, че ще ви хареса. Става дума за тези страхотни, супер есененни и ухаещи на канела, джинджифил и карамфил тиквени мъфини, от които ще си оближете пръстите.
Както неведнъж съм писала, едно от най-хубавите неща на мъфинте, е че са много лесни – в една купа разбърквате сухите съставки, в друга течните, след което смесвате, разбърквате, печете, и voilà – имате не само току-що домашно изпечени мъфини, а и цяла къща ухаеща на pumpkin spice*
Ако сте заинтригувани да опитате мъфини с тиква, пробвайте тази рецепта и няма да сбъркате!
Сместа е за 24 мъфина, но както добрият Мечо Пух е казал: Колкото повече, толкова повече!
Продукти
440 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. канела
½ ч.л. джинджифил
¼ ч.л. индийско орехче
¼ ч.л. млян карамфил
1 ч.л. сода за хлям
400 гр. Захар
3 яйца
425 гр пюре от тиква **
170 мл. кокосово масло (или олио)
60 мл. мляко
1 ч.л. ванилия

Начин на приготовяне
- Загрейте фурната на 175 градуса.
- Поставете хартиените формички за мъфини във формата за печене.
- В средно голяма купа разбъркайте брашното, солта, подправките и содата за хляб.
- Вземете друга купа, в която смесете захарта, яйцата, пюрето от тиква, кокосовото олио, млякото и ванилията. Разбъркайте добре.
- Смесете съдържанието на двете купи и разбъркайте, докато сухите съставки поемат течните.
- Напълнете формите за мъфини до ¾
За да станат още по ароматни и вкусни, тези тиквени мъфини поръсете малко захар и канела, върху всяко мъфинче преди да ги поставите във фурната.
- Печете за около 25 мин или докато клечката за зъби, с която проверявате тестото във фурната е чиста след проба.
- Оставете да изстинат преди да сервирате.
От собствен опит потвърждавам, че тези мъфини са изключително ароматни, вкусни и са страхотни за хапване както топли, така и студени. Перфектни са пикници или пък за закуска на следващият ден!
Bon Appetit!
*Pumpkin Spice e Американски микс от подправки, често използвана като съставка в тиквения пай. Обикновено е смес от смляна канела, индийско орехче, джинджифил, карамфил.
** За да приготвите пюрето от тиква поставете нарязана на голели парчета тиква в тава за печене с малко вода. Печете на умерена температура, докато тиквата се опече. След това махнете кората и пасирайте с пасатор.