снимка: Лили Дунева

Тиквата е един от ярките символи на есененните месеци – дали като украса, под формата на тикевен фенер или пък като вкусния десерт печена тиква с мед и орехи. Днес за разнообразие ще ви предложа да опитате друг тип печива с тиква, която вярвам, че ще ви хареса. Става дума за тези страхотни, супер есененни и ухаещи на канела, джинджифил и карамфил тиквени мъфини, от които ще си оближете пръстите.

Както неведнъж съм писала, едно от най-хубавите неща на мъфинте, е че са много лесни – в една купа разбърквате сухите съставки, в друга течните, след което смесвате, разбърквате, печете, и voilà – имате не само току-що домашно изпечени мъфини, а и цяла къща ухаеща на pumpkin spice*

Ако сте заинтригувани да опитате мъфини с тиква, пробвайте тази рецепта и няма да сбъркате!

Сместа е за 24 мъфина, но както добрият Мечо Пух е казал: Колкото повече, толкова повече!

Продукти

440 гр. брашно

1 ч.л. сол

1 ч.л. канела

½ ч.л. джинджифил

¼ ч.л. индийско орехче

¼ ч.л. млян карамфил

1 ч.л. сода за хлям

400 гр. Захар

3 яйца

425 гр пюре от тиква **

170 мл. кокосово масло (или олио)

60 мл. мляко

1 ч.л. ванилия

снимка: Лили Дунева

Начин на приготовяне

  1. Загрейте фурната на 175 градуса.
  2. Поставете хартиените формички за мъфини във формата за печене.
  3. В средно голяма купа разбъркайте брашното, солта, подправките и содата за хляб.
  4. Вземете друга купа, в която смесете захарта, яйцата, пюрето от тиква, кокосовото олио, млякото и ванилията. Разбъркайте добре.
  5. Смесете съдържанието на двете купи и разбъркайте, докато сухите съставки поемат течните.
  6. Напълнете формите за мъфини до ¾

За да станат още по ароматни и вкусни, тези тиквени мъфини поръсете малко захар и канела, върху всяко мъфинче преди да ги поставите във фурната.

  • Печете за около 25 мин или докато клечката за зъби, с която проверявате тестото във фурната е чиста след проба.
  • Оставете да изстинат преди да сервирате.

От собствен опит потвърждавам, че тези мъфини са изключително ароматни, вкусни и са страхотни за хапване както топли, така и студени. Перфектни са пикници или пък за закуска на следващият ден!

Bon Appetit!

*Pumpkin Spice e Американски микс от подправки, често използвана като съставка в тиквения пай. Обикновено е смес от смляна канела, индийско орехче, джинджифил, карамфил.

** За да приготвите пюрето от тиква поставете нарязана на голели парчета тиква в тава за печене с малко вода. Печете на умерена температура, докато тиквата се опече. След това махнете кората и пасирайте с пасатор.