Ако и вие като мен обичате уютността на есенните месеци, в които да приемате гости в дома си със или без повод, поднасянето на току-що изпечен сладкиш е не само страхотна идея, която ще се одобри от всеки гост, но и момент, в които може да експериментирате с различни и непознати рецепти.
С идването нa есента идва времето и на най-сезонния продукт – тиквата. Тя може да се използва за приготвянето на много неща – както на сладкиши като кексовете, мъфините ии дори палачинките, така и на солени, като супи или яхнии.
Днес съм избрала да ви представя една страхотна рецета за тиквен хляб, с който ще впечатлите на мига. Необходимите продукти се набавят лесно, като единственото малко по-специално нещо е основната съставка – пюрето от тиква. То обаче се приготвя по много лесен начин, така че нямате грижи.

Приготвяне на пюрето от тиква:
Нарежете цяла тиква с кората и я сложете да се пече с малко вода във фурната. След като се изпече и омекне добре, махнете кората и пасирайте самата тиква. Пюрето от тиква може и да се замрази, така че ако не ви се занимава всеки път да печете тиква и да пасирате, може да изпечете една цяла тиква и да замразите пюрето на порции. Така ще имате на разположение пюре от тиква във всеки един момент, за да забъркате набързо тиквен хляб във всеки момент, в който ви се дояде.
А сега към самата рецепта за този супер лесен, всусен и сезонен кекс. От посочените продукти ще се получат 2 кекса. Ако нямате 2 тави за печене, може да намалите продуктите наполовина, за да получите един кекс.
Продукти
250 гр брашно
300 гр захар
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. канела
3 яйца (на стайна температура)
230 мл олио (или зехтин)
425 гр пюре от тиква
Начин на приговяне
- Загрейте фурната на 175 градуса, и намазнете 2 продълговати тавички за хляб.
2. В купа забръркайте сухите съставки – брашното, захарта, содата, бакпулвера и канелата.
3. Оставете настрана и продължете със следващото – в друга купа разбъркайте яйцата, олиото и тиквеното пюре.
4. Прибавете тиквената смес към брашното и разбъркайте добре.
5. Разделете поравно сместа между двете тави.

6. Печете около 45-55 мин. Проверявайте с клечка за зъби, дали кексът е изпечен. Ако клечката излезе суха след пробождане на кекса, значи той е готов, ако не – оставете за още няколко минути.
7. След като извадите готовия кекс от фурната го оставете да изстине напълно преди да го сервирате.
Единственното, което ви остава, е да намерите с кого да споделите този малко по-различен за нашите географски ширини кекс, но дори и да решите да му се насладите сами, няма да сбъркате!