Неделно по пантофи: Шоколадови мъфини с крема сирене

снимка: Лили Дунева

Мъфините бележат все повече точки в ежедневното ни меню. Тези малки кексчета могат да са солени, сладки, с всякакви нестандартни вкусове, със или без пълнеж, лесни или трудни за приготвяне – вие решавате.
Обичате ли да комбинирате сладко и солено? А обичате ли шоколад? Как ви звучи шоколадов мъфин с парченца шоколад и крема сирене?
Комбинацията е страхотна, дори и да не ви звучи добре на първо четене!

Тази седмица бихме искали да ви предложим рецепта за малки какаови кексчета с пълнеж от крема сирене и парченца шоколад, или – шоколадови мъфини с крема сирене!

Продукти

За пълнежа от крема сирене и парченца шоколад

250 гр крема сирене
90 гр захар
1 яйце
1 ч.л. ванилия
50 гр шоколадов чипс
За мъфините:
300 гр брашно
50 гр какао
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
100 мл кокосово масло
200 гр захар
1 яйце
280 гр пълномаслено кисело мляко
80 мл прясно мляко
80 мл кафе (студено)
1 ч.л. ванилия
150 гр шоколадов чипс

снимка: Лили Дунева

Приготвяне

Пълнеж от крема сирене и парченца шоколад

1. В средно голяма купа разбъркайте с миксер крема сиренето и захарта за около 2-3 минути.
2. Продължавайте да бъркате, докато добавяте яйцето и ванилията.
3. За финал добавете шоколадовия чипс.
Мъфините
1. В купа разбъркайте брашното, какаото, содата и солта.
2. Вземете друга купа и разбъркайте разстопеното кокосово масло със захарта.
3. Добавете яйцето, киселото мляко, прясното мляко, кафето и ванилията. Бъркайте, докато всички съставки се смесят.
4. Добавете мокрите съставки към сухите. Разбъркайте добре и добавете останлия шоколадов чипс.
5. Сложете хартиените формички за мъфини във формата за мъфини.
6. Напълнете до половината хартиените формички със шоколадовата смес.
7. След това добавете по избор 1 или 2 супени лъжици от сместа с крема сирене.
8. Добавете с 1 супена лъжица от шоколадовата смес.
9. По желание можете да добавите малко шоколадови парченца отгоре.
10. Печете в предварително загратя фурна на 205 градуса за 5 мин.
11. След това намалете на 175 градуса и печете за още 12-15 мин.
12. Оставете кексчета да изстинат преди сервиране.

От тази смес стават около 16 мъфина. Ако ви остане повече шоколадова смес, опечете чист шоколадов мъфин. Все пак шоколад не се хвърля!

Времето за приготвяне е около 1 час.

Кексчетата са меки, свежи и разтапящо шоколадови и са страхотни за слънчеви неделни следобеди!

Приятна неделя и добър апетит!

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.