На Великден ще си говорим за шоколадов бананов хляб, от който ще си оближете пръстите!
Бананите са сред плодовете, които намират широко приложение в сладкарството. Със сигурност ви се е случвало да забравите банани, докато презреят. Следващия път, когато се чудите какво да ги правите, спомнете си за моята бърза и лесна рецепта и веднага ще им намерите апетитно приложение.
Продукти
2 средно големи (презрели) банана
1 ч.л. сода бикарбонат
160 гр кисело мляко
60 мл олио
165 гр захар
1 голямо яйце
1 ч.л. ванилия
130 гр брашно
80 гр какао
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
100 гр шоколадов чипс
Начин на приготвяне
- Загрейте фурната на 180 градуса и намазнете формата за печене.
- В голяма купа смесете намачканите банани с киселото мляко и добавете лъжичка сода.
- В друга купа разбъркайте олиото, захарта, яйцето и ванилията.
- Пресейте брашното, какаото и бакпулвера и добавете заедно със солта в трета купа.
- Добавете банановия микс от първата купа към съставки във втората и разбъркайте добре.
- Добавяте и съдържанието от третата купа + шоколадовия чипс и разбъркайте отново.
- Изсипете цялата смес във формата за печене и печете около 45-55 мин. Проверявайте от време на време дали хлябът се изпича равномерно.
- След като извадите хляба от фурната го оставете да изстине преди да го сервирате.
Време за приготвяне 60-65 минути (с печенето).
След като изстине, хлябът е хрупкав отвън и мек отвътре. Шоколадовият чипс може много лесно да се усети и придава допълнителна сладост към иначе сладкия десерт.
Насладете се на идните слънчеви и топли пролетни дни с парче от този неустоим бананов хляб в добра компания!
Приятна неделя и добър апетит!