Неделно по пантофи: Шоколадов бананов хляб

5/5

На Великден ще си говорим за шоколадов бананов хляб, от който ще си оближете пръстите!

Бананите са сред плодовете, които намират широко приложение в сладкарството. Със сигурност ви се е случвало да забравите банани, докато презреят. Следващия път, когато се чудите какво да ги правите, спомнете си за моята бърза и лесна рецепта и веднага ще им намерите апетитно приложение.

Продукти

2 средно големи (презрели) банана

1 ч.л. сода бикарбонат

160 гр кисело мляко

60 мл олио

165 гр захар

1 голямо яйце

1 ч.л. ванилия

130 гр брашно

80 гр какао

1 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сол

100 гр шоколадов чипс

 

Начин на приготвяне

  1. Загрейте фурната на 180 градуса и намазнете формата за печене.
  2. В голяма купа смесете намачканите банани с киселото мляко и добавете лъжичка сода.
  3. В друга купа разбъркайте олиото, захарта, яйцето и ванилията.
  4. Пресейте брашното, какаото и бакпулвера и добавете заедно със солта в трета купа.
  5. Добавете банановия микс от първата купа към съставки във втората и разбъркайте добре.
  6. Добавяте и съдържанието от третата купа + шоколадовия чипс и разбъркайте отново.
  7. Изсипете цялата смес във формата за печене и печете около 45-55 мин. Проверявайте от време на време дали хлябът се изпича равномерно.
  8. След като извадите хляба от фурната го оставете да изстине преди да го сервирате.

    Шоколадов бананов хляб; снимка: Лили Дунева

Време за приготвяне 60-65 минути (с печенето).

След като изстине, хлябът е хрупкав отвън и мек отвътре. Шоколадовият чипс може много лесно да се усети и придава допълнителна сладост към иначе сладкия десерт.

Насладете се на идните слънчеви и топли пролетни дни с парче от този неустоим бананов хляб в добра компания!

Приятна неделя и добър апетит!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp