Неделно по пантофи: Овесени курабийки с подправки

снимка: Лили Дунева

Колкото и да обича кексове, сладкиши, шоколади торти или мъфини, понякога на човек просто му се дояждат онези големи, хрупкави отвън, но меки отвътре курабийки. И понеже съм в есенно настроение, реших, че курабийки с овесени ядки са супер подходящи за сезона. Тези малки изкушения са пълни със сушени плодове (които могат да бъдат заменени с парченца шоколад), и овените ядки, но добавайки им меласа, придобиват наситен кафяв цвят и каралемен вкус. А неизменна част от рецептата са есенните подправки – канела, джинджифил, индийско орехче и карамфил. Просто есен във формата на курабийки!

Продукти

220 гр брашно

1 ч.л. сода бикарбонат

2 ч.л. канела

½ джинджифил

¼ карамфил

¼ индийско орехче

1 ч.л. сол

220 гр масло (на стайна температура)

55 гр бяла захар

200 гр кафява захар

2 яйца

1 с.л. меласа

2 ч.л. ванилия

310 гр фини овесени ядки

100 гр стафиди или червени боровинки

100 гр кокосови стърготини

снимка: Лили Дунева

Начин на приготвяне

  1. В купа разбъркайте брашното, содата, поправките и солата. Оставете на страна.
  2. В друга голяма купа, изполвайки миксер, разбъркайте маслото за поне 2 мин, докато е кремообразно.
  3. Добавете захарта и продължете да бъркате.
  4. Следват яйцата, които трябва да се добавят едно по едно, като разбърквате добре меджу всяко.
  5. Накрая добавете меласата и ванилията. Разбъркайте качествено с лъжица, за да сте сигурни, че няма залепнало на дъното масло.
  6. Добавете сухите състваки и разбъркайте.
  7. Следват овесените ядки и сушените плодове с кокосовите стърготини.
  8. Покрийте с фолио и охладете сместа в хладилник поне за 45 мин (или до 4 дни). Ако сте оставили сместа за повече от 3 часа, оставете го на стайна температура за поне 30 мин преди печене.
  9. Загрейте фурната на 175 градуса и поставете хартия за печене в плоска тава.
  10. Направете малки топчета от сместа и поставете на разстояние едно от друго в тавата, за да имат място.
  11. Печете между 13 и 14 мин. Оставете да изстинат преди на ги сервирате.
снимка: Лили Дунева

Ако по някаква случайност не се изядат веднага, може да ги съхраните с затворена кутия до 1 седмица. Наслада за сетивата и страхотна закуска по всяко време на деня!