Неделно по пантофи: Норвежки кифлички със стафиди и кардамон (Rosinboller)

Какво си представяте, като чуете за есенно-зимна неделя? На мен веднага ми изскчат в съзнанието камина, свещи, меки одеяла, огромна жилетка, в която може да се сгушите, чай/кафе/топъл шоколад, а защо не и греяно вино, и токущо изпечено домашно печиво.

Най-вероятно това може да навсякъде през настоящия сезон, но в ума ми веднага грейват Скандинавските държави. Дали заради така известната хюга, идваща от Дания, заради всички филмчета, свързани с Дядо Коледа и Лапландиа, или пък заради тези малки червени дървени къщички насред нищото в Швеция… Не знам. Не знам дали не е най-вече заради тези супер теметични кифлички със стафиди и кардомон, идващи от Норвегия, които помня много ясно от преди 25 години, когато беше и първото ми ходене там. Точно около това време в годината – краят на септември – началото на октомври.

Мога само да ви кажа, че кардамон и стафиди са страхотна комбинация, и че веднъж направите ли ги, няма да им се наситите. Ако все пак успеете да ги опазите, могат да се съхраняват няколко дни и са страхотни за бърза закуска или да им се наладите с масло и конфитюр в компанията на някоя интересна книга.

А сега ето и продукти за 2 дозини, или повече, зависи от големина на кифличките (boller):

Продукти

200 гр стафиди

1 кг брашно

150 гр захар

3 ч.л. сол

3 ч.л. кардамон

600 мл прясно мляко

2 пакетчета мая (1 пакетче е за 500 гр брашно)

1 яйце

150 гр масло

1 яйце

Начин на приготвяне

  1. В голяма купа разбъркайте брашното, захарта, кардамона, стафидите и солта.
  2. Стоплете прясното мляко на котлона (трябва да е хладко) и прибавете маята. Разбъркайте.
  3. Прибавете сместа на млякото с маята към брашното и разбъркайте с дървена лъжица.
  4. Разбийте яйцето и го прибавете към маслото (то трябва да е на стайна температура). Разбъркайте отново.
  5. Прибавете и маслото към тестото. Месете докато се получи хомогенно тесто. То ще е лепкаво, но ако е необходими, добавете малко брашно на ръцете си, за да не залепва по тях.
  1. Покрийте купата с фолио или кърпа и оставете да втаса поне 1 час (на топло).
  2. На набрашнена повърхност изсипете тестото и го разделете на малки топчета.
  3. Поставете ги на предварително приготвените тави с хартия за печене и покрийте с кърпа за още 30 мин, като през това време загрейте фурната на 200 градуса.
  4. Намажете всяко топче (кифличка) с разбъркано яйце непосредствено преди да ги сложите да се пекат.
  5. Печете между 15-20 мин или докато кифличките хванат златист загар.
  6. Оставете да изстинат и им се насладете.

Много ще се радваме да видим и вашите Rosinboller ако решите да ги направите! Пратете ни ги на лично съобщение във фейсбук, а ние ще ги споделим публично пред всички наши читатели!