Неделно по пантофи: Немски ябълков сладкиш

снимка: Лили Дунева

Не само че астрономическата есен дойде на 22 септември, но и времето навън вече крещи здраво, че новият сезон е настъпил. Ако и вие като мен свързвате есента с всякакви вкусни домашно приговени сладкиши, кексове, мъфини и торти, на които да се насладите в приятна обастановка със семейство или приятели, то рубриката на Trio.bg „Неделно по патофи“ е точно за вас. Обещаваме, че ще се опитаме да ви предстваим всякакви есенни – а впоследствие и зимни – рецепти за всевъзможни печива.

Като за първа рецепта тази есен сметнах че, е редно да започнем с един страхотен Немски ябълков сладкиш. Тази рецепта е не само лесна и бърза, а и супер есенна, т.е. тематична. Ето я и нея:

Продукти

500 гр брашно

340 гр масло

70 гр захар

Ванилия на вкус

1 голямо яйце

5 ябълки

320 гр ябълково пюре

Кората на 1 лимон

1 с.л. сок от лимон

1 ч.л. канела

100 гр кафява захар

снимка: Лили Дунева

Начин на приготвяне

  1. Намаслете тава за печене (правоъгълна или кръгла) и загрейте фурната на 180C.
  2. В купа смесете 170 гр масло, 70 гр захар, ванилия, 250 гр брашно и яйцето. Разбивайте, докато получите меко тесто.
  3. Разстелете тестото върху тавата за печене. Поставете го в хладилника, докато приготвяте плънката.
  4. Оставете останалите 170 гр масло върху кухненския плот, за да се отпусне стайна температура.
  5.  Обелете ябълките и ги нарежете на малки парченца. Смесете ги с лимоновата кора, лимоновия сок, канелата и ябълковото пюре.
  6. Смесете с миксер отпусналите се 170 гр масло с 250 гр брашно и 100 гр кафява захар. Сместа ще бъде ронлива и ще напомня на трохи.
  7.  За да „сглобите“ сладкиша, разпределете ябълковата смес върху слоя тесто, който разположихте в тавата първоначално. След това използвайте пръстите си, за да натрошите трохите трохите от т. 6 отгоре. Ако не искате да са прекалено фини, притиснете няколко трохи една в друга, за да образувате по-големи топчета.
  8. Печете 45 минути на 180C, докато трохите станат леко златисти.
  9. Оставете сладкиша да се охлади напълно. Докато е горещ ще бъде по-мек и съответно по-труден за разряване.
снимка: Лили Дунева

След като е изстинал напълно, може  да сервирате с топка сладолед. Вече сте готови и можете спокойно да поканите вашите приятели за неделно кафе/чай и току-що изпечен ябълков сладкиш по немска рецепта. Мисля, че всички ще бъдат доста приятно изненадани, а и така може да отпразнувате подобаващо идването на един от най-пъстрите сезони.

снимка: Лили Дунева

Каквото и да изберете, да ви е сладко!