Неделно по пантофи: Морковени мъфини

снимка - Лили Дунева

Вече имахме рецепти с ябълки и тиква, затова продължаваме към следващите по-есенни продукти и по-точно към подправките. Една от емблематичните подправки за есенно-зимния период е канелата, а като добавим и джинджифил, карамфил и индийско орехче, цялата къща ухае на топъл уют напук на хладния въздъх навън и на заскрежените храсти.

Затова запретвайте ръкави, защото днес съм ви избрала една рецепта за морковени мъфини, която комбинира всичко изброено по-горе, при това е бърза и изисква елементарно усилие от ваша страна!

Продукти

330 гр брашно

1 ½ ч.л. бакпулвер

1 ч.л сода

½ ч.л сол

2 ч.л. канела

½ ч.л. джинджифил

¼ ч.л. карамфил

½ ч.л. индийско орехче

2 яйца (на стайна температура)

80 мл олио

1 ч.л екстракт от ванилия

250 гр кафява захар

200 гр кисело мляко

150 гр настръгани моркови

снимка – Лили Дунева

Начин на приготвяне

  1. Загрейте фурната на 190 градуса и поставете 12 хартиени формички за мъфини в тавата за мъфини.
  2. Настържете морковите.
  3. В средна купа разбъркайте брашното, бакпулвера, содата, солта и подправките – канела, джинджифил, карамфил и индийско орехче.
  4. В другат купа разбийте яйцата, олиото, кафявата захар, киселото мляко и ванилията.
  5. Прибавете брашното към мокрите съставки и разбъркайте до хомогенна смес.
  6. Добавате настърганите моркови и разбъркайте.
  7. Напълнете всяка хартиена формивка със сместа и печете около 20-25 мин.
  8. Оставете да изстинат преди да ги извадите от тавата.

Още докато се пекат ще усетите аромата на тези подправки, които ухаят на есен! Не се учудвайте, ако съседите ви решат да дойдат на гости.

снимка – Лили Дунева