Неделно по пантофи: Мини ябълкови пайчета

снимка: Лили Дунева

Както вече споменахме ябълките са един от най-есенните плодове и са перфектни за всевъзможни печива. От най-обикновения десерт – печени ябълки с канела, през ябълкови мъфини, кексове, сладкиши, та чак до така тематичния есенен пай.

И тъй като домашно изпеченият пай е задължителен десерт за този сезон, ви предлагам рецепта за печиво от хрупкаво тесто с коричка и апетитна плънка от ябълки, захар, канела и други есенни подправки. А за да е още по-интересно, нека направим мини пайчета, с които можете да почерпите вашите приятели или колеги, като да оберете овациите.

Тестото може да бъде приготвено дори предния ден, така че можете да го забъркате и някоя вечер след работа. Имате свободата да експериментирате с начина, по който ще изглеждат тези пайчета, като решите какви капачета да им сложите. Може всяко да е с разична „решетка“ отгоре му или пък просто да изрежете традиционните кръгли капачета за подбни десерти. Това би било и страхотно семейно занимание, особенно в мрачни зимни дни, а както и страхотна закуска по време на пикник или разходка до някоя близка дестинация в слънчевите дни от годината.

снимка: Лили Дунева

За тази рецепта ще ви трябва тава за мъфини с 12 отделения и малко търпение, тъй като тестото трябва да бъде студено, когато приготвите пайчетата и ги сложте да се пекат. Затова се използва студено масло, извадено от хладилника напосредствено преди замесване на тестото, и буквално ледена вода.

Ако имате желание да пробвате да си направите мини ябълкови пайчета вкъщи ще намерите една лесна и супер вкусна рецепта при нас!

Продукти:

За тестото:

300 гр брашно

1 ½ с. л. захар

¾ ч. л. сол

225 гр студено масло

5-6 с. л. ледена вода (вода от кубчета лед)

За плънката:

4 средно големи ябълки, обелени и нарязани на малки кубчета

30 гр бяла захар

30 гр кафява захар

1 ч. л. канела

2 с. л. брашно

1 яйце, разбито с 1 с. л. вода

снимка: Лили Дунева

Начин на приготвяне:

  1. Първо пригответе тестото, за да може да се изстуди докато приготвяте плънката (поне 30 мин в хладилника, затова уточних, че може да го замесите още предния ден).
  2. За целта разбъркайте брашното, захарта и солта в голяма купа. Към тази смес прибавете студеното и нарязано на кубчета масло. Започнете да втривате маслото към брашното, докато получите смес, която наподобява мокър пясък. След това добавете леденета вода леко, сипвайки по малко, докато оформите хомогенно тесто. След като имате тестото, направете го на топка или диск и го завийте във фолио. Оставете в хладилника за поне 30 мин.
  3. След като тестото се е изстудило, на леко набрашнена повърхност го разточете и използвайки чаша или друга форма направете 12 малки кръгчета. Поставете ги в тавата за мъфини, като натискате всяко внимателно, за да взлезе добре в своята мъфин форма.
  4. Ако имате останало тесто може да го ползвате за капаче на всяко от пайчетата.
  5. За да пригтовите плънката смесете в голяма купа нарязаните ябълки, с двата вида захар, канелата и брашното. Разбъркайте добре.
  6. Напълнете всяко пайче със сместа и след това добавете капачетата, ако имате такива.
  7. Намажете с яйцето и печете в предварително загрята фуна на 215 градуса за около 16-18 мин.
  8. Оставете пайчетата да изстинат напълно преди да ги извадите от формата за мъфини.

Приятен апетит и не забравяйте да споделите тези малко блаженства с най-близките ви хора!

снимка: Лили Дунева