Неделно по пантофи: Лимонов кекс

dav

Ах, тези недели. Така обичани, така мързеливи… Неделя е може би най-подходящият ден да си подредим програмата за идната седмица и да почистим и оправим къщата, но също така е и време за релакс – среща с приятели на по чаша ароматно кафе или чай и парче страхотен сладкиш.

Обикновено такива срещи се случват в някое от модните и нашумели кафенета или сладкарници из града, но защо не разчупите клишето и не поканите приятели у дома, изненадвайки ги с домашен току-що изпечен сладкиш?

С тази първа рецепта в новата ни рубрика ви предлагам един наистина лесен, но в същото време уникално вкусен пролетен сладкиш, с който ще впечатлите всеки: лимонов кекс със свеж лимонов сок.

Предупреждвам още в началото: този сладкиш не е от най-диетичните, но гарантирам ви, ще си оближете пръстите. А пък и няма лошо да си позволявате „cheat day” от време на време, затова дайте на душата си с малко сладост!

Продукти

За кекса:

225 гр. меко масло

225 гр. захар

4 големи яйца

225 гр. брашно + 3 ч.л. бакпулвер

кората на 2 лимона

 

За свежия лимонов сок:

100 гр. захар

сок от двата лимона

dav

Приготвяне

  1. Загрейте фурната на 170C и намазнете формата за печене (съвет: сложете и хартия за печене – така ще ви е по-лесно да извадите кекса).
  2. В купа с миксер разбийте маслото и захарта за около 5 минути.
  3. Добавате яйцата едно по едно, като продължите да бъркате с миксера.
  4. Добавате настърганата кора от 2 измити лимона.
  5. Пресейте брашното и бакпулвера в сместа.
  6. Разбъркайте внимателно с дървена лъжица, за да запазите въздуха и сладкишът да стане по-лек, а не сбит.
  7. Прехвърлете сместа във форма за печене и печете на 170С за около 45-50 минути.
  8. Проверявайте от време на време с клечка за зъби дали изпичането е равномерно.
  9. Изцедете двата лимона и добавете 100 гр. захар. Разбъркайте.

След като извадите кекса от фурната, използвайки клечката за зъби, с която проверявахте изпичането, направете дупки по целия кекс. Залейте го със свежия сок равномерно така, че да покрие всички дупки.

Изчакайте да изтине и voilà! – кексът ви е готов за сервиране.

Време за приготвяне 60-65 мин

Приятна неделя и добър апетит!

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.