Неделно по пантофи: Канелени ролца с банан

снимка: Лили Дунева

Канелата е един от символите на есента и зимата и нямаше как да не включа поне една рецепта почти изцяло посветена на тази страхотна подправка.  

С канелени ролца се запознах, докато пътувах и бях на гости на една приятелка. Тя знаеше, че много обичам канела и ме заведе в едно заведение посветено само на канелени ролца – Cinnabon. И както казват хората, останалото е история. Аз просто се влюбих – златисти и ухаещи на канела, меки и пухкави, топли, със или без глазура. Отне ми време, докато се наканя да ги пробвам в домашни условия, но мога да потвърдя, че дори и да ви се струва, че са трудоемки и отнемат много време, всъщност не е така. Единственото, което отнема повече време е втасването на тестото, но останалите стъпки в приготвянето на каналени ролца са доста лесни.

снимка: Лили Дунева

Ако досега не сте опитвали (да правите) канелени ролца, най-подходяшият момент е есента, така че изненадайте вашето семейство или приятели с кулинарните ви умения, като поднесете меки и ароматни канелени ролца. Ще издам и една малка тайна – с добавка от банани и орехи стават още по неустоими!

Продукти

За тестото

175 мл хладко мляко (аз ползвах неподсладено кокосово мляко)

30 гр захар

2 ¼ ч.л. суха мая

200 гр намачкан банан (около 2 средни банана)

30 разтопено масло

480 гр брашно

¾ ч.л. сол

За пълнежа

85 гр кафява захар

1 ½ с.л. канела

30 меко масло

1 среден банан

60 гр натрошени орехи

За глазурата

60 гр крема сирене

2 с.л. масло

40 гр пудра захар

½ екстракт от ванилия

1 с.л. мляко

Начин на приготвяне

  1. В голяма купа смесете хладкото мляко, маята ,захарта, намачкания банан и разстопеното масло. Добавате брашното и замесете меко и лепкаво тесто
  2. След като се е оформило тестото го месете между 8 и 10 мин на набрашнена повърхност.
  3. Поставете тестото в голяма купа и покрийте с кърпа да втасва около 1 час (процесът зависи от това колко е топло и влажно помещението)
  4. След като е удвоило размера си, отново разточете вече втасалото тесто на добре набрашнена повърхност в правоъгълна фолма с размери около 35х40 см
  5. Намажете с мекото масло
  6. В малка купа смесете кафявата захар с канелата и поръсете върху маслото. Доватете предварително нарязания на тънки кръгчета банан и орехите
снимка: Лили Дунева
  1. Започнете да навивате тестото на роло, като стартирате от по-късия край (35 см) и залепете добре краищата
  2. След като ролото е навито, мислено го разделете на 12 парчета, като не ползвате двете крайчета, защотото там канелената смес може да е по малко
  3. Наредете канелените ролца с пълнежа нагоре в предварително намазнена тава. Покрийте с кърпа, дакото загреете фурната на 175C градуса
  4. Печете между 23-35 мин, или докато крайчетата на ролцата хванат лек златист загар. Целта е да са леко недопечени, за да останат меки по средата.
  5. Оставете да изстинат за около 10 мин
  6. През това време може да направите глазурата, като сложите всичи съставки в голяма купа – крема сиренето, маслото, пудрата захар, ванилията – и разбиете с миксер. Ако искате глазурата да е по течна добавате 1 с.л. прясно или кокосово мляко
  7. Залейте канелените ролца и сервирайте
снимка: Лили Дунева

Аз реших да не правя глазура, но със сигурност ще са страхотни, ако добавите и нея. Приятен апетит!