Продължавам да експериментирам с есенни рецепти за различни сладкиши и домашни печива, а тази рецепта ми хавана окото, тъй като точно в този момент нямах нито яйца, нито мляко в хладилника, беше късно, но пък ми се печеше и хапваше нещо вкусно. Реших да рискувам и мога да потвърдя, че рискът си струваше. Този есенен кекс е наситен с традиционни есенни подправики, като канела, джинджифил, карамфил и кардамон, който купих за рецептата ми за Норвежки кифлички. Смятам, че днешното предложение е подходящо за хора, които избягват млечни продукти, а защо не и за тези, които постят през дните преди Коледа. Също така е хубаво и от време на време да се пробва нещо ново и непознато. Ако и на вас ви е любопитно да опитате кекс без мляко и яйца, давайте, няма да съжалявате!
Продукти
160 гр стафиди
1 с.л. брашно
350 гр брашно
200 гр захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. канела
1 ½ джинджифил
½ кардамон
¼ карамфил
4 ч.л. смляно ленено семе
5 с.л. хладка вода
400 мл ябълково пюре*
160 мл олио

Начин на приготвяне
- Загрейте фурната на 175 градуса. Намазнете тавата за печене с олио и малко брашно.
- В малка купа смесете стафидите с 1 с.л. брашно – така те ще си запазят формата при печенето.
- В голяма купа смесете всички останали сухи съставки – брашното, захарта, солта, бакпулвера, содата, канелата, джинджифила и карамфила.
- В друга купа смесете лененото семе с 5 лъжици хладка вода. Оставате настрана докато набъбне (около 5 мин).
- През това време смесете ябълковото пюре с олиото.
- Добавете лененото семе към ябълковото пюре и разбъркайте добре.
- Прибавете ябълковото пюре към сухите суъставки и бъркайте всичко. Добавете също стафидите и отново разбъркайте.
- Изсипете сместа в тавата за печене и поставете в загрятата фурна за около 50-60 мин. Опитайте с клечка за зъби малко преди да изтече времето, – ако тя излезе чиста, кексът е готов, ако не, на печивото му трябват още няколко минути във фурната.
- След тях оставете кекса да изстине и сервирайте, като може да поръсите и със захар на пудра по желание.

*За ябълковото пюре – може да купите готово от магазина или пък да си направите сами, като нарежете няколко ябълки и ги сложите в тенджера с малко вода. Сварете ги докато омекнат, а след това просто ги пасирайте. Ако сте направили повече, може да го сложите в буркан и да го съхраните за няколко седмици.
Приятен апетит!