Неделно по пантофи: Есенен кекс

снимка: Лили Дунева

Продължавам да експериментирам с есенни рецепти за различни сладкиши и домашни печива, а тази рецепта ми хавана окото, тъй като точно в този момент нямах нито яйца, нито мляко в хладилника, беше късно, но пък ми се печеше и хапваше нещо вкусно. Реших да рискувам и мога да потвърдя, че рискът си струваше. Този есенен кекс е наситен с традиционни есенни подправики, като канела, джинджифил, карамфил и кардамон, който купих за рецептата ми за Норвежки кифлички. Смятам, че днешното предложение е подходящо за хора, които избягват млечни продукти, а защо не и за тези, които постят през дните преди Коледа. Също така е хубаво и от време на време да се пробва нещо ново и непознато. Ако и на вас ви е любопитно да опитате кекс без мляко и яйца, давайте, няма да съжалявате!

Продукти

160 гр стафиди

1 с.л. брашно

350 гр брашно

200 гр захар

1 ч.л. сол

1 ч.л. бакпулвер

½ ч.л. сода бикарбонат

2 ч.л. канела

1 ½ джинджифил

½ кардамон

¼ карамфил

4 ч.л. смляно ленено семе

5 с.л. хладка вода

400 мл ябълково пюре*

160 мл олио

снимка: Лили Дунева

Начин на приготвяне

  1. Загрейте фурната на 175 градуса. Намазнете тавата за печене с олио и малко брашно.
  2. В малка купа смесете стафидите с 1 с.л. брашно – така те ще си запазят формата при печенето.
  3. В голяма купа смесете всички останали сухи съставки – брашното, захарта, солта, бакпулвера, содата, канелата, джинджифила и карамфила.
  4. В друга купа смесете лененото семе с 5 лъжици хладка вода. Оставате настрана докато набъбне (около 5 мин).
  5. През това време смесете ябълковото пюре с олиото.
  6. Добавете лененото семе към ябълковото пюре и разбъркайте добре.
  7. Прибавете ябълковото пюре към сухите суъставки и бъркайте всичко. Добавете също стафидите и отново разбъркайте.
  8. Изсипете сместа в тавата за печене и поставете в загрятата фурна за около 50-60 мин. Опитайте с клечка за зъби малко преди да изтече времето, – ако тя излезе чиста, кексът е готов, ако не, на печивото му трябват още няколко минути във фурната.
  9. След тях оставете кекса да изстине и сервирайте, като може да поръсите и със захар на пудра по желание.
снимка: Лили Дунева

*За ябълковото пюре –  може да купите готово от магазина или пък да си направите сами, като нарежете няколко ябълки и ги сложите в тенджера с малко вода. Сварете ги докато омекнат, а след това просто ги пасирайте. Ако сте направили повече, може да го сложите в буркан и да го съхраните за няколко седмици.

Приятен апетит!