Неделно по пантофи: Домашна гранола

снимка: Лили Дунева

Често се чудите какво да закусвате? Особенно сега, когато времето се затопля? Писнало ли ви е от обичайните и еднообразни закуски, като сандартните и семпли овесени ядки? А какво бихте казали за купичка прясно или кисело мляко, гранола и пресни плодове?

За тези от вас, които не занят, гранолата произхожда от Щатите и всъщност доста прилича на мюсли. Най-общо казано тя е леко запечен микс от овени ядки, сурови ядки, сушени плодове, семена, кленов сироп или мед.

А най-хубавото е, че можете да я приготвите сами у дома! Предимството на домашната гранола е, че знаете какво точно съдържа, тъй като сами избирате какви продукти да сложите.

Ето и как лесно и бързо да приготвите сами домашна гранола.

 

Продукти

500 гр фини овесени ядки

600 гр микс от ядки и семена

1 щипка щипка сол

100 гр кокосово масло

50 гр кленов сироп/мед

канела – по избор

снимка: Лили Дунева

Приготвяне

  1. Поставете хартия за печене в голяма тава и загрейте фурната на 175 градуса
  2. В голяма купа смесете ядките, семената и подправките. Имате пълна свобода какви точно продукти да ползвате – бадеми, лешници, кашу, орехи; стафиди, червени боровинки, кайсии, кокосови стърготини, чия, сусам, тиквени семки, канела…
  3. Към тях добавете овесените ядки и разбъркайте.
  4. Разтопете кокосовото масло на водна баня или в микровълнова печка. Добавете разстопеното масло към ядките, сушените плодове овесените ядки и подправките. Разбъркайте.
  5. Накрая добавете кленовия сироп или меда и отново разбъркайте добре.
  6. Прехвърлете сместа в тавата от фурната и печете около 20-25 мин, като разбърквате гранолата от време на време.
  7. Оставате да изтине напълно за около 40 мин.

Времето за приготвяне е около 30-35 мин.

снимка: Лили Дунева

Готовата гранола можете да съхраните в брукан или кутия на стайна температува за около 2 седмици. Ако я приготвите през уикенда, ще имате лесна и бърза закуска за идната седмица, така че запретвайте ръкава!

Приятна неделя и добър апетит!

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.