Неделно по пантофи: Да посрещнем есента с ябълков пай

„Толкова съм щастлива, че живея в свят, в който има октомври!“

Луси М. Монтгомъри

Есента – сезонът на промените, на падащите листа, на уютните дни и прясно изпечените сладкиши, кексове, мъфини… сезонът на пайовете!

Макар паят да не е типичен представител на българската традиционна кухна през есента, пък и през който и да е друг сезон, все пак живеем в интернационален свят и е повече от забавно и приятно да опитваме от чуждестранните кухни. А паят е може би е един от десертите, които са най-често свързвани с по-хладните дни есенни и зимни дни – дали защото така ни вменява поп културата или пък просто защото в този период на годината имаме нужда от повече уют, за който пайовете допринасят.

В последните дни на септември съм ви подготвила една рецепта за ябълков пай, с който може да посрещнете не само есента в дома си, но и вашите приятели или семейство, които ще са повече от доволни, след като опитат десерта, за който ще ви разкажа.

Имайте предвид че паят като цяло отнема малко повече време за приготвяне, но за сметка на това се прави съвсем лесно. Затова запретнете ръкави, пуснете си приятна музика за фон и започнете да творите този десерт, който ще ви накара да си оближете пръстите!

Продукти

За тестото на пая:

225 гр студено масло

300 гр брашно

1/2 ч.л. сол

1 яйце

150 мл студена вода (използвайте лед, ако е необходимо)

1 с.л. ябълков оцет

За ябълковия пълнеж:

6-8 ябълки

150 гр захар

1/2 ч.л канела

1/8 ч.л. индийско орехче

3 с.л. царевично брашно

250мл. ябълков сок или вода

2 с.л. лимонов сок

Допълнителни съставки:

пълномаслено мляко

захар

Начин на приготвяне

  1. Започнете с тестото за пая. Смесете брашното и солта, прибавете маслото и поченете да замесвате тестото с ръце, докато сместа заприлича на напукана земя.
  2. Разбийте заедно яйцето и студената вода. Добавете ябълковия оцет към яйчената смес. Изсипете всичко това в брашнената смес и леко ги разбъркайте заедно. Оставете да престои няколко минути, за да може водата да попие.
  3. Отново започенете да месите сместа с ръце, докато се образува тесто. Ако все още е твърде ронливо, добавете още 1-3 супени лъжици студена вода по ваша преценка. Ако  лепне по пръстите добавете още малко брашно, докато то се абсорбира от сместа, а тя спре да лепне.
  4. Разделете тестото на две части – едната, малко по-голяма е долната част на пая, а другата отделете и използвайте за украса пая. Оформете с двете топчета два кръгла диска, увийте ги в безцветно фолио и след това ги охладете за около час в хладилника (ако бързате можете да ги поставите във фризера за половин час).
  5. Докато тестото се охлажда направете ябълковия пълнеж, като разбъркате  ябълките (предварително обелени и нарязани на полумесеци), захарта, канелата, индийското орехче и царевичното брашно в средно голяма тенджера. Добавете ябълковия сок или водата и лимоновия сок. Бъркайте ги на котлона на средна температура, докато сместа се сгъсти и започнат да се появяват мехурчета. След това охладете.
  6. За да направите долната коричка на пая, извадете епо-големия кръг, който оформихте от тестото и на набрашнена повърхност го разточете масимално в посока от центъра към краищата, докато достигнете дебелина около 2 см. Уверете се, че тестото е малко по-голямо от тавата за пая. Когато сте готови, внимателно прехвърлете този кръг в тавата и го притиснете по дъното и стените, за да премахнете всички въздушни джобове. Поставете го във фризера за 10-15 минути, за да изстине отново.
  7. Изсипете ябълковия пълнеж във вече оформената и повторно охладена долна кора на пая. Разпределете равномерно резените ябълки. Поставете обратно в хладилника, докато разточите по съшия начин другото тесто.
  8. Изберете украса. За традиционна горна кора поставете разточеното тесто от втория диск върху пая. Изрежете всяка страна с излишно тесто, за да я изравните, като направете малко прозорче в горната кора, за да може топлият въздухът да излезе. Намажете го леко с пълномаслено мляко, като избягвате нагънатите краища, и поръсете със захар.
  9. Време е за печене. Печете пая на 200 градуса за 20 минути, след което намалете фурната до 175 градуса и печете още 30-40 минути, докато коричката стане златистокафява.
  10. Оставете пая да изстине поне час-два, преди да го консумация.
  11. Сервирайте с топка сладолед.

Може би един от най-известните и най-добре описващи цитати за есента, изваден от „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“ с автор Луси М. Монтгомъри гласи:

С какво свързваме есента? С мрачни и дъждовни дни? С падащи листа? Или пък краят на така обичаните дългите летни дни? А защо пък да не свъзваме есента с уютни дни, с вкусна и топла храна, или пък с природата, която ни показва колко красива може да е тази промяна?

Послушайте я!