Неделно по пантофи: Бананов хляб

5/5

Днешната октомврийска неделя отново ще замирише на домашна пекарна с една лесна и бърза рецепта, за която са ви нужни малко и лесни за набавяне продукти. На вашето внимание е  рецептата ми за бананов хляб/кекс, която ще бие по вкус дори така известния бананов хляб на Starbucks!

Продукти:

330 гр. брашно

1 ч.л. сода за хляб

1/4 ч.л. сол

1 яйце

215 гр. захар

115 мл. олио

2-3 с.л. мляко

1/2 ч.л. ванилия

3 зрели банана

150 гр. орехи

снимка: Лили Дунева

Начин на приготволение:

  1. Загрейте фурната на 170 градуса.
  2. Разбъркайте брашното, содата за хляб и солта в средно голяма купа.
  3. В другата купа разбъркайте яйцето, захарта и олиото.
  4. Смесете съдържанието на двете купи и разбъркайте, докато сухите съставки поемат течните. Не се учудвайте, че сместа ще бъде суха и твърда.
  5. Намачкайте бананите.
  6. Добавете млякото, ванилията и намачканите банани. Разбъркайте добре.
  7. Прибавете орехите и пресипете сместа в тавичка за печене.
  8. Печете за 50-75 мин, като проверявате от време на време с клечка за зъби.

За да сте сигурни, че банановият ви хляб ще е възможно най-вкусен, използвате наистина узрели банани. Ако обичате подправки, може да добавите канела, джинджифил, карамфил и индийско орехче според вкуса ви. Така къщата ви ще ухае страхотно е ще е в тон с времето навън – есенно, но уютно!

снимка: Лили Дунева

Банановият хляб е страхотен докато е още топъл, но също така е подходящ за хапване по всяко време и повод – за следобедна закуска или за да изненадате приятелите ви, ако са ви поканили на гости!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp