Неделно по пантофи: Бананов хляб

снимка: Лили Дунева

Днешната октомврийска неделя отново ще замирише на домашна пекарна с една лесна и бърза рецепта, за която са ви нужни малко и лесни за набавяне продукти. На вашето внимание е  рецептата ми за бананов хляб/кекс, която ще бие по вкус дори така известния бананов хляб на Starbucks!

Продукти:

330 гр. брашно

1 ч.л. сода за хляб

1/4 ч.л. сол

1 яйце

215 гр. захар

115 мл. олио

2-3 с.л. мляко

1/2 ч.л. ванилия

3 зрели банана

150 гр. орехи

снимка: Лили Дунева

Начин на приготволение:

  1. Загрейте фурната на 170 градуса.
  2. Разбъркайте брашното, содата за хляб и солта в средно голяма купа.
  3. В другата купа разбъркайте яйцето, захарта и олиото.
  4. Смесете съдържанието на двете купи и разбъркайте, докато сухите съставки поемат течните. Не се учудвайте, че сместа ще бъде суха и твърда.
  5. Намачкайте бананите.
  6. Добавете млякото, ванилията и намачканите банани. Разбъркайте добре.
  7. Прибавете орехите и пресипете сместа в тавичка за печене.
  8. Печете за 50-75 мин, като проверявате от време на време с клечка за зъби.

За да сте сигурни, че банановият ви хляб ще е възможно най-вкусен, използвате наистина узрели банани. Ако обичате подправки, може да добавите канела, джинджифил, карамфил и индийско орехче според вкуса ви. Така къщата ви ще ухае страхотно е ще е в тон с времето навън – есенно, но уютно!

снимка: Лили Дунева

Банановият хляб е страхотен докато е още топъл, но също така е подходящ за хапване по всяко време и повод – за следобедна закуска или за да изненадате приятелите ви, ако са ви поканили на гости!