Наздраве за един истински уютен 14 февруари

5/5

Въпреки усещането за пролет трябва да си напомним, че все още е едва февруари, както и че предстои най-романтичният ден в годината – 14.02. или Свети Валентин, по-известен като празника на влюбените. На тази дата се почита името на християнския мъченик Валентин, живял през III век, а от Средновековието насам се отбелязва и денят на романтичната любов.

В България свързваме 14 февруари и с типично нашенския празник Трифон Зарезан, на който почитаме лозарите и виното.

Затова предлагам вариант за лесен десерт, който можете да сготвите с половинката си за една топла, уютна и романтична вечер вкъщи. Може да си облечете новите дрехи или онази мека и удобна пижама и да запретнете ръкави в кухнята.

Червеното вино, освен за пиене, е прекрасен вариант и съставка в редица рецепти, сред които са  пошираните круши. За ги приготвите са ви необходими 4 круши, една бутилка червено вино от 750 мл, 2 или 3 супени лъжици мед, 2 или 3 супени лъжици кафява захар, 1 пръчка канела, 2 или 3 зрънца карамфил, и щипка индийско орехче, черен пипер, кардамон и ванилия. Също така сокът от един средно голям портокал, а при желание от ваша страна може да добавите и малко от настърганата му на ситно кора.

Взимате най-удобната си тенджера и смесвате в нея виното, меда, захарта, портокаловия сок и настъргната кора с всички подправки. След като сместа кипне ще усетите аромата на топла и уютна зимна вечер. Това е моментът, в който да добавите предварителното обелените и измити круши. Оставете ги да поврат около 15-20 минути (ако крушите са по-твърди може и 30 минути), докато омекнат леко. Извадете ги и оставете винената смес да поври още малко за да се редуцира да консистенцията на сос.

Сервирайте крушата в любимата си чиния и я полейте със соса. А ако сте от хората като мен, които обожават сладолет целогодишно, може да добавите и топка сметанов или друг любим ви сладолед. За финал запалете чаените свещи и си налейте и по чаша червено вино.

снимка: Цвета Илиева

Лично аз ви препоръчвам младото мерло на Винарна Братанов, в което се влюбих преди няколко месеца на Дефилето на младото вино в Пловдив. Освен че самото вино е перфектното допълнение към редица ястия, от винарната даряват на Българско дружество за защита на птиците по 0,25 лв. от всяка продадена бутилка, за да подпомогнат опазването на редкия в България вид Царски орел, който обитава района на Южен Сакар.

Ако преди този благоуханен десерт се чудите какво друго да правите на този 14 февруари, можете да идете на театър и да гледате някоя хубава постановка – в Театър София от 19:00 часа можете да гледате „Развратникът“ по Ерик-Еманюел Шмит – или пъй просто да се разходите сред природата и да отделите малко време само за двама ви.

Каквато и програма да си спретнете, нека ви е сладко и топло в душите! Наздраве!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp