„Наука за морето“ – новият документален филм за Черно Море тръгва на лятно турне по Черноморието

5/5

Образователната кинопродукция с автори Института по Океанология към БАН – Варна и с участието на Илияна Стоилова от сърф училище „Акаша“ повежда зрителите на едно незабравимо пътешествие в Черно Море и ги учи как да го опазват. Първата прожекция е във Варна на 15 юли – във Фестивален и Конгресен център с вход свободен.

След официалната си телевизионна премиера (bTV на 5 юли 2023), най-новият документален филм, посветен на уникалната екосистема и опазването на Черно Море „Наука за морето“ стартира своето лятно турне по българското Черноморие. Първата дата на прожекция на продукцията на Института по Океанология към БАН – Варна е именно българската морска столица на 15 юли от 19:00 часа във Фестивален и Конгресен център – Варна. След това филмът ще бъде показан и на 19 юли в рамките на Burgas International Film Festival 2023, като се предвиждат и още няколко дати на различни точки от родното крайбрежие, които ще станат ясни съвсем скоро!

В рамките на прожекцията във Варна на 15.07. публиката ще получи възможност да се срещне лично с авторите на продукцията от Института по Океанология и да зададат своите въпроси по време на специална дискусия.

Автори на „Наука за морето“ са учените от екипа на Института по Океанология, а продуценти – Bearfrost Production. Режисьори на продукцията са Стоил Димитров и Борислав Камилов, сценарист – Марина Желева, а в главната роля ще видим набралата широка популярност сърфистка и еко-активист Илияна Стоиловаот сърф училище Акаша, които познаваме покрай предизвикателството Wind2Wind и филма „Море на вятъра“ (2018).

Илияна Стоилова влиза в ролята на водещ и изследовател, който потегля на едно опознавателно морско пътешествие в морето, като паралелно се среща и  представя работата на българските учени от Института по Океанология и най-впечатляващите им резултати.

Наука за морето“ показва по интригуващ начин дейностите по измерване и изучаване на динамиката на водните маси; формите на брега и морското дъно, както и ресурсите, намиращи се там; геоложката и сеизмична история на басейна и съвременните проявления, крайбрежната динамика, свързана с въздействието на вълните, теченията и движението на седиментите, и разбира се, живите организми – от най-микроскопичните до едрите риби и бозайници.

Филмът разказва за Института по океанология, но основната му идея не е да представи ИО сам по себе си, ачрез работата на учените да акцентира върху проблемите на Черно море. Някои от тях се появяват в публичното пространство, но често не се разглеждат в тяхната сложност и взаимообвързаност. На заден план остават и усилията, които учените полагат за утвърждаване, а в някои случаи и за оцеляване на морската наука.

Защо Институтът по океанология е важен?

„Морската среда е многолика и е арена на различни взаимодействия, затова при нас множество дисциплини са съсредоточени на едно място. Днес ИО е уникален научен център. Тук измерваме и изучаваме динамиката на водните маси, техните физико-химични характеристики; формите на брега и морското дъно, както и ресурсите, намиращи се там; геоложката и сеизмична история на басейна и съвременните проявления, крайбрежната динамика, свързана с въздействието на вълните, теченията и движението на седиментите, и разбира се, живите организми – от най-микроскопичните до едрите риби и бозайници. Всички тези звена са свързани помежду си и са част от черноморската екосистема. Изучаването и запазването на крехкия ѝ баланс е наше основно призвание и предизвикателство.

Нашата задача като учени е не само да изучаваме особеностите на морето, но и да разглеждаме изменението на различните процеси в тяхната взаимна обвързаност със Световния океан. Изследваме също и това как човекът влияе върху морската среда.

Независимо от това, колкото и напреднала да е, науката може да остане неразбрана, ако не се опитва да сподели посланието си с тези, за които се прави, а именно хората. Защото нашата задача като учени е да обясняваме явленията в морската среда и да предлагаме решения за проблемите както на отделните хора и общностите, така и на управляващите, свързани с разумното използване на морските ресурси, намаляване на замърсяването, съхраняване на бреговете и в крайна сметка за здравето на морската екосистема и хората“, споделят създателите на „Наука за морето“ от Института по океанология към БАН, Варна.

Филмът е осъществен с подкрепата на Тотал Инженеринг. Входът за прожекцията на 15 юли във Варна е свободен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp