Надникнете в юбилейната „Тетрадка за рецепти и спомени“ на Катерина Евро

„Аз съм Катерина Евро. Тази година ставам на 60, въпреки че все още се чувствам на 17. През тези 60 години снимах филми, играх в театър, работих в телевизия, омъжих се по любов, отгледах син, а сега си имам и внучка – Катерина. Минах и през щастие, и през тъга. Спечелих и загубих приятелства. Простих се със скъпи за мен хора. Натрупах опит и в готварството, благодарение на моята майка и баба и не на последно място на моя съпруг, който обичаше да си хапва. Сега се осмелих да направя своя кулинарна книга, гарнирана със спомени, и се надявам да съм полезна на тези, които чрез храната искат да зарадват семейството и приятелите си.“

На 16 септември, по случай 60-годишния юбилей на Катерина Евро, излиза от печат „Тетрадка за рецепти и спомени”, една топла и благоуханна книга за любовта към семейството, приятелите и храната като символ на уют.

Тетрадка за рецепти и спомени” е логично следствие от една „женска пакост“, зад която стоят три щури и харизматични жени. Това е книга, зачената сред уханната омая на остров Корфу, алхимична смес от лични преживелици, забавни истории, снимки и вкусни рецепти, пъстра, спонтанна и магична като Катето Евро, извор на много смях, настроение и кулинарно свещенодействие. Не на последно място това е книга за любовта, семейството, приятелите и красотата на времето, което се изплъзва.

Катерина Евро и Стоянка Мутафова
Катерина Евро и Стоянка Мутафова

Тя ще ви покаже Катето такава, каквато е. Вие ще прецените дали е сготвена добре.

„Всъщност още в Корфу, записвайки рецептите, установих, че най-важното нещо, което трябва да имаш, за да напишеш книга с рецепти за готвене, е тирбушон. Във вилата нямаше тирбушон, а пазарувайки продукти, ние все забравяхме да купим тирбушон за виното, което изстудявахме за вечерта. Едва когато на третия ден купихме този безценен атрибут и успяхме да отворим първата бутилка вино, книгата потръгна. Защото смисълът и магията на добрата храна е да я споделиш с приятели. На Катето затова и се получава всичко, което готви. „Няма по-голям кеф за мен да ме похвалят с пълна уста на масата“ – обича да казва тя. Дано и на вас да ви е вкусно. И не забравяйте да държите тирбушона подръка.

В книгата са използвани снимки от албума на Катето Евро, между страниците на който са заключени петдесет и шест години от живота на тази изключителна жена. Снимки от 21 филма с нейно участие, в повечето от които – в главна роля. Те са сред най-добрите български филми и до днес.

Лаская се от мисълта, че ни свързва приятелство – скрепено с много текила и цигари в пет сутринта, когато хората са склонни да доверяват живота си. Мога да говоря много за нея, за нейната щура спонтанност, за майсторството, с което танцува ирландски танци, за шантавите диалози, които води с катаджиите, когато се връща посред нощ с колата си в Кокаляне, където живее, за бързината, с която се изстрелва да спасява закъсал приятел, за обожанието, с което я гледат в кварталния магазин, в автосервиза, в телевизионното студио, за смешките на килограм, които пръска около себе си, за откачените идеи, на които винаги е навита…

Тази книга ще ви покаже Катето такава, каквато е. Вие ще прецените дали е сготвена добре.“

– Милена Попова

Катерина Евро
Катерина Евро

Катерина Илиева Евро е известна българска актриса, родена на 1 септември 1956 г. в София. Работила е в студия за игрални филми „Бояна“, снимала се е в редица телевизионни предавания. Публиката я свързва с участието й в едни от най-популярните и обичани български филми, в т.ч. „Оркестър без име”, „Закъде пътувате”, „Три Марии и Иван”, „Равновесие”.

Премиерата на „Тетрадка за рецепти и спомени” ще се състои на 26 септември в литературен клуб „Перото”, НДК.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.