Над 500 души от пет държави аплодираха „Последната сватба на царя“ в Исторически парк край Варна

На 25 септември огнено и светлинно шоу „Палячи” представи премиерно спектакъла „Последната сватба на царя“ в Историческия парк край Варна. Над 500 души от България, Франция, Турция, Молдова и Татарстан дойдоха, за да се насладят на атрактивното представление, преразказващо легенда за Цар Иван Асен Втори от началото на 13 в. и станаха емоционални свидетели на майсторски пресъздадени от артистите бойни и политически действия, силни и опасни огнени картини, победи и трагедии, драми и любов.

Огнено и светлиннно шоу „Палячи“ е съдадено преди 6 години от Иван Ценков, който е и основен хореограф. Девет души изпълняват уникални по рода си програми, сливайки древните традиции с иновативни техники.  След  десетките си гостувания на Балкански и Европейски фестивали трупата зае място в топ три

на Европейската класация на огнените атракциони, подредена от най-големите тур оператори.

Според легендата, битката при Клокотница през 1230 г. се оказва повратна за Ирина – в сражението баща й, никейският деспот Теодор Комнин, е разбит от Иван Асен Втори и попада в плен с цялото си семейство, което е отведено в Търново. В българската столица Комнин организира заговор, но е разкрит и осъден на ослепяване.

През 1237 г. жената на Иван Асен – царица Анна, умира и в живота на пленничката Ирина настъпва обрат. Овдовелият цар се жени за красивата Ирина Комнина, която – както казва Акрополит „обичал не по-малко, отколкото Антоний Клеопатра”.

Освен силната любов между двамата, според българската държавна традиция е важно владетелят да произхожда от царски род. Родословието на Ирина е добре известно и гарантира връзката с владетелите от Първото българско царство.

Но най-важна причина е засилването на Никейската империя, което се оказва заплаха за позициите на българския владетел. Това налага Иван Асен Втори да предприеме по-решителни мерки, възползвайки се от сключения брак с Комнина.

Легендата гласи, че ослепеният баща на Ирина ги венчава с благословията си заедно с възкръсналия дух на царица Анна, която се явява на сватбата на великия си съпруг и лично поставя венчалната корона на главата му.

Царят  освобождава от тъмницата енергичния си тъст и го връща в Солун. България отново излиза на три морета и си възвръща величието от времето на Цар Симеон.

Спектакълът „Последната сватба на царя“ е реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Сценарият и режисурата са дело на Иван Иванов-дядо, музика – Алекс Кипров-джуниър, диктор – Елена Розберг, техническо обезпечаване – Ивелин Петров.

След големия успех във Варна в две поредни вечери, на 16 и 17 октомври, спектакълът ще бъде представен в крепостта „Туида“ в Сливен.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO