Над 100 души на премиерата на „Руско-турските войни (1569–1878 г.)“ от Александър Стоянов

фотограф: Виктор Кожухаров

Журналистът Горан Благоев и авторът на „Османската експанзия 1453–1683 г.“ дискутираха митовете и легендите около вековните военни сблъсъци на двете империи.

„Руско-турските войни (1569–1878 г.)“ – втората книга на преподавателя и журналист Александър Стоянов след „Османската експанзия“ – за кратко време успя да привлече вниманието на специалисти и любители на историята.

На 10 октомври 2018 г. от 18:30 ч. в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ изданието бе представено пред събралите се около 100 души и възкреси спомена за „сблъсъка на титаните”.

Журналистът Горан Благоев откри премиерата и покани на сцената колегата си Руслан Трад („Убийството на една революция), който със забавен спомен от  общата си ученическа практика с автора подчерта, че Александър Стоянов от младежките си години успява да „чупи и троши“ легенди.

фотограф: Виктор Кожухаров

Самият Горан Благоев потвърди и изтъкна предимствата на „Руско-турските войни (1569–1878 г.)“, а именно систематичния поглед и прецизното боравене с източници.

Автор и модератор се обединиха около мнението, че обикновено империите не се извиняват за действията си, а митологизирането на българската роля в конфликтите е нормално явление, тъй като по-малките народи пречупват историята основно през собствената си призма.

Работата с източниците, съчетаването на политическа и икономическа история с военната и убеждението, че историята трябва да се пише за хората, а не за историците – това бяха основните теми в своебразната дискусия, а след нея авторът благодари на всички присъстващи за изключителната активност и отношението.

фотограф: Виктор Кожухаров

„Руско-турските войни (1569–1878 г.)“ е издание, което се превръща в една от първите стъпки в процеса по осъвременяване и обогатяване на българската историография през XXI в., посветена на 11-те конфликта, разгърнати в продължение на 310 години.

Базирайки се на монографии, студии, статии, авторът на „Османската експанзия 1453–1683 г.“ проследява в 504 страници чисто хронологично конфликтите, но и се старае да внесе яснота в процесите на преструктуриране, реформиране и развитие на въоръжените сили на двете империи.

Д-р Александър Стоянов е автор на пет публикувани монографии и десетки статии, посветени на различни военноисторически проблеми. Завършил е Лайденския университет в Нидерландия и е преподавал в Нов български университет. Създател и главен редактор на списание „Военна история“ и съосновател на журнала „De Re Militari“.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.